Cum „ce?” Piinea noastra, cea de toate zilele, nu prapastiile la care va ginditi voi, ca alea de mult nu mai sunt „de toate zilele”. Ca vedeti voi, aici ploua cu spume. Si pentru ca imi era lehamite sa ies din casa doar pentru o piine, am dat fuga la google sa-l caut pe „Tatal nostru”, dar nu pe adevaratul, ca el e „sub glie, taica, si sub cruce”, ci pe presupusul. Si l-am gasit in toate limbile Pamintului. Asa ca l-am rugat, conform conventiei, sa-mi dea si mie o piine, astazi, ca sa nu mai ies pe vremea asta ciineasca si nici sa trudesc zece ore s-o iau pe cocuta la framintat. Si astept eu o ora, astept doua. Nimic. Masa, goala. Caut prin sertare, prin dulapuri, prin frigidere … pina si-n walking closet. Nimic. Nici macar urme vagi de faina. Si sa nu credeti ca nu cunosc abureala cu „formularea are intelesuri mult mai profunde, mai adinci, mai abisale, mai Insula Marianelor, ca „piinea” nu se refera la piine propriu zis, ci la o multitudine de necesitati care converg in piine, si ca „astazi”-ul e de fapt unul ceresc care tine cit zece mii de ani pamintesti si alte bazaconii „aprofundate” de ciobanii Golgotei care, la drept vorbind, nu stiau de mama lor.
Intr-un tirziu, ajungind la concluzia ca acea rugaciune ori e la misto, ori poate ca Barosanu vorbeste numai ivrit, m-am apucat sa-mi confectionez singur piinea mea, cea de toate zilele, ca daca ma las in grija lu’ … nimeni, e posibil sa mor de foame si fara luminare.
Interesant mi se pare faptul ca desi muti se roaga cu devotament, persistenta si abnegatie, nu se asteapta nimeni sa primeasca ceva din ceruri. Si atunci, care-i spilul rugaciunii? Este vreunul? Si ca tot am adus vorba. La mine era clar, n-aveam piine si-mi doream. Dar unii stau cu trei piini in casa si se roaga sa le dea piine. Pai ce-o gindi Barosanu, cu mintea lui divina, interpretind cererea ad litteram? „Bai, Petrica, astia sunt loviti la cap? Imi cer ce le prisoseste in loc sa-mi ceara ce le lipseste?”
Revenind pe Pamint, nu spun ca fac piine pentru prima data. Nu, am mai facut, dar chiar imi propusesem sa verific daca rugaciunea se adreseaza cuiva sau se recita la plesneala ca sa te autosugestionezi pe tine insuti si de unul singur. Si, de ce sa mint, m-am autosugestionat atit de tare, ca era sa lesin de foame. Noroc cu ceva crackers, gluten free, pe care-i iertase sotia si care au un gust intens de carton presat.
Asa caci, dupa cele doua ore de „iluzii pierdute” si inutile, m-am apucat de treaba. 384gr. faina, 255ml apa, 8gr drojdie proaspata si 5gr sare. Simplu. Numai ca eu, din respect pentru ciobanii de pe Golgota care mincau masline in draci, inclusiv pe alea de capra, am bagat si doi pumni de masline verzi, dar nu de capra. D-alea fara simburi si cu o bucatica de ardei rosu in ele. De ce din astea? Pentru ca sunt uleioase, desi in apa. Iar uleiul ala face minuni, mentinind miezul piinii proaspat si pufos. Dupa ce clatesc si storc maslinele, le maruntesc grossier. Apoi le amestec cu faina in timp ce dizolv drojdia si sarea in apa calduta. Pun si apa peste faina si dai si azmestica pina ce toata faina e incorporata. Dupa aceea o las intr-un vas acoperit pret de doua ore. Dupa doua ore, cu mina umezita, iau marginile si le aduc in centru dupa care iar acopar si mai las doua ore. Operatia o repet inca o data si dupa inca doua ore scot coca si o framint putin prin faina, dupa care ii dau forma finala si-o mai las inca doua ore la crescut, sub acoperamint. Apoi, o scot frumusel pe o hirtie de copt, o crestez la suprafata ca sa nu plesneasca aiurea-n tramvai de una singura si-o bag in creusetul preincalzit la 450F (232C). Iar pe creuset il bag 30 de minute, cu capac la cuptor, la aceeasi temperatura. Dupa cele 30min, scot doar capacul si mai las piinea intre 15 si 30min. De scos, o scot sa se raceasca atunci cind culoarea pe care o capata imi face cu ochiul. E, cam asta e si uite-o pe printesa, in toata splendoarea ei, pusa la racorit.
Mentionez, pentru neincrezatori, ca nici apa nu mi s-a transformat in vin desi am rugat Treimea cu cerul si cu Pamintul. Initial am crezut c-au facut-o vodka, ca nu-si schimbase culoarea, dar nu, era tot apa chioara cu clor si ce alte vrajeli o mai fi continind. Asa ca, ascultati-ma pe mine, lasati cererile si aveti-va de grija singuri, chiar daca va trebui sa bagati mina-n buzunar pentru un litru de vin si ceva faina, ca din vazduh n-o sa primiti decit meteoriti, furtuni, si traznete.
Tiii, că tare bine arată. Papa, reţeta n-ar fi o problemă, dar dacă tai din timpul ăla, se întâmplă d’alea rele? Că două are cu două ore cu două ore cu… 😯
ApreciazăApreciază
Pai poti s-o framinti si s-o lasi peste noapte, iar dimineata s-o mai framinti in faina, s-o mai lasi inca doua ore la crescut si apoi … la cuptoriu. Eu in general o fac ziua, dar am executat-o si seara, inainte de culcare. Creuzetul e secretul. In rest, e o joaca de copil 😉
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Eu sunt de acord cu tine, ca am probat dar nu mi-a iesit! Ma refer la rugaciuni, de credeam ca-s eu tuta si nu stiu sa cer… Cat despre paine, ce sa zic, am admirat intotrdeauna bucatarelile tale, dar asta limi pare ca le intrece pe toate! Arata superb! De gust nici nu te intreb ca imi curg balele doar cand o privesc, painea cu masline e preferata mea!
ApreciazăApreciază
Rugaciunile au unica menire de a-ti oferi un oarecare confort mental. In rest sunt apa de ploaie si pierdere de timp. Dar piinea sa stii ca iese meserie si daca te trece curiozitatea, poti sa-ncerci, n-o sa-ti para rau si sigur ma vei pomeni in rugile viitoare 😆
ApreciazăApreciat de 1 persoană
😀😀😀 eu m-aș ruga să-mi iasă o pîine așa, ca a ta, căci, în ciuda statutului meu feminin, nu mi-a ieșit așa frumoasă niciodată!
ApreciazăApreciază
Intre rugaciuni si creuset, te sfatuiesc sa alegi creuzetul. E mult mai eficient in cazul piinii, cea de toate zilele. 😆 Nici mie nu mi-a iesit atunci cind am trintit piinea direct in cuptor, fara creuzet. Incearca si te asigur ca va functiona.
ApreciazăApreciază
pnm, am căutat creuzet pe net… îmi suna a ore de chimie din liceu… da, n-am vase ceramice în casă. dar poate-ar trebui. îmi aduc aminte epoca în care au apărut și cît de scumpe erau la Cora, am zis că poate cîndva și-am uitat… o fi venit cîndva :))
ApreciazăApreciază
Din ceramica? Al meu e din fonta, da-i smaltuit. La mime facutul piinii e si exercitiu fizic ca-i greu ca dracu sa-l ia. https://www.consiglioskitchenware.com/products/le-creuset-63l-cherry-red-oval-french-dutch-oven-31-cm?currency=CAD&utm_medium=cpc&utm_source=google&utm_campaign=Google%20Shopping&gclid=CjwKCAjwjJmIBhA4EiwAQdCbxr6E0OV7eZ_GsTm3wjUbpLAyP2o0DtyNXp9LzWOTUeXdWjwfauVSPBoCZ0oQAvD_BwE
ApreciazăApreciază
E dementiala!!!
Eu am cautat de trei zile un creuzet in care sa-mi curgă balele… 🙂
ApreciazăApreciază
Alexus, creusetul e pentru piine, nu pentru bale. 😆
Imposibil sa nu fi gasit. Tu ma minti si-s trist. Comanda-ti pe Amazon, e mai simplu. Si daca ti se pare prea scump doar pentru piine sa stii ca poti face si sarmale si alte alea in el. 😉
ApreciazăApreciază