Sper sa nu se inteleaga ca am pus titlul asta pentru a-i atrage pe cei care au terminat facultatea cu acelasi nume din cadrul Politehnicii. Si oricum, de tehnologia constructiilor de masini mi s-a rupt si continua sa mi se rupa, ca de ciclul menstrual al pinguinelor. Mai ales in preajma Revelionului. Basca faptul ca sonoritatea acestei abrevieri mi se pare de tot cacatul sau ma rog, mult mai consonanta decit a celei de FUT, pe care am absolvit-o eu, cu chiu, cu mult vai si fara tragere de inima. Singurul lucru pe care l-am retinut in tot amarul de anii petrecuti la FUT e ca „maxima” „am o fata frumoasa si una stundenta la Constructii” e o mizerie misogina inventata de vreun vulpoi labagiu care n-ajungea la strugurii pe care-i dorea cu ardoare.
Dar sa revin la TCM-ul la care doresc sa ma refer. Abrevierea asta e binecunoscuta si aici, peste Ocean, unde un post de televiziune a decis sa se intituleze Turner Clasic Movies. De fapt nici cu TCM-ul astora n-aveam prea multa treaba, intrucit nu le am cu filmele, dar de un timp incoace, iarba nu-mi mai place, desi nu-s mioara si nici bolnavioara. Cum spuneam, de un timp incoace am dat-o-n cinefilie din motive lesne de inteles. Cel putin pentru mine. Ca, sincer sa fiu, m-am saturat de filme corecte din punct de vedere politic si lingvistic si care reflecta realitatea odioasa, scabroasa si gaunoasa. Ca o astfel de realitate exista, o stiu si pescarusii Floridei, dar nu inteleg de ce trebuie s-o aprofundam.
Pentru ca, nu stiu daca stiti, dar prin anii 30, 40, 50, 60 , restrictiile si interdictiile impuse cinematografiei nu atinsesera paroxismul zilelor noastre si TCM-ul exact filmele alea le prezinta. Adica, pentru a ma face mai bine inteles, schimbatul scutecelor unui puradel sau puradea nu era privit ca child pornography si ascuns privirilor. Flirtul nu era considerat abuz, ci dinpotriva, o interactiune fireasca intre sexe. Negrii erau negrii, nu afro-americani. In birouri se bea si se fuma. Bulangii nu demonstrau in curu gol pe strazi si nici nu-si luau limbile-n gura, in mod ostentativ, pe banii spectatorilor, ca-n filmele de astazi. De fapt nici nu stiu daca existau roluri de poponari prin filme, desi in realitate erau destui actori care o sugizau mai bine ca Mos Gerila.
Asta ar fi unul din motivele pentru care consider ca TCM-ul e de preferat. Un al doilea e limbajul. In toate filmele pe care le-am vizionat pina acum pe acest canal n-am auzit nici macar o singura data, fuck you, mother fucker si alte dragalasenii de care filmele actuale mustesc. Si nu spun ca m-ar deranja un fuck, ici si colo, dar cind e spus la fiecare trei cuvinte, deja mi se ia si tind sa le dau peste bot, schimbind canalul.
Apoi vine vestimentatia. M-am saturat sa tot vad haine ponosite, jerpelite si bocanci stilciti. M-am saturat de Columbo si rabla lui. Prefer un Poirot sau un Sherlock Holmes. Erau timpuri cind barbatii umblau imbracati de revista. Bun si acum tot de revista sunt imbracati, dar reviste pentru homeless-i. Iar cind vezi femeile in toalete de paralizie, ti-e cam greu sa te mai uiti la multe dintre actritele ofilite de astazi, pe care stau hainele chinezesti, ca agatate-n cui.
Un alt motiv ar fi curtoazia, bunul simt si, in general, manierele elegante de care se pare ca s-a cam ales praful. Cel putin in filmele contemporane care promoveaza mirlania, neam-prostia nesimtirea si indiferenta. Si asta tot din cauza acelei corectitudini incorecte. Astazi femeia nu trebuie privita ca femeie, ci ca barbat si tratata ca atare. In replica, multe femei si-au pierdut feminitatea, s-au masculinizat. Merg, vorbesc, gesticuleaza si se comporta fara finetea si delicatetea care in mod normal ar trebui sa le caracterizeze. De barbati nu mai vorbesc ca ma ia capu.
Pina si obiceiurile s-au dus dracu. Am vazut, in perioada asta, filme cu actiuni in preajma Craciunului si care iti insufla acel spirit de familie, de sarbatoare, de bine. E adevarat ca o mai dau putin si prin religie, dar nu intr-atit incit sa deranjeze. Dar chiar si asa, nu auzi vorbindu-se de islamofobie sau de alte fobii religioase. Nu sar bisericile catolice-n aer si nu explodeaza avioane. Cum spuneam, partea hida este evitata pentru ca filmul sa te faca sa te simti bine si fericit, nu ingrijorat, napadit de angoase.
Si nu in ultimul rind, subiectele. Fie crime, violuri, tilharii, fie prostia si coruptia politiei sau a politicienilor, fie eroismul soldatului american care ucide armate intregi de unul singur si cu mina goala si inca multe altele. Si nu spun ca unele din aceste subiecte n-ar reflecta realitatea, dar exista si o realitate placuta simturilor pe care o prefer acesteia morbide. O realitate la care sa te uiti cu placere si sa ti-o doresti, nu ca cea care-ti produce insomnii si cosmaruri sau care te invata cum trebuie sa dai in cap ca sa nu fi prins.
Eu cam atit am avut de spus pe ziua de azi.
Stai să vezi, că din 2024 nu te mai poți califica la Oscar dacă nu bagi CP la greu:
https://opozitie.eu/2021/epitaful-premiilor-oscar/
ApreciazăApreciază
Nu auzisem de acest „epitaf”, dar nici nu pot spune ca ma surprinde. Cred ca am intrat in era diletantismului tirziu. Calitatea si profesionalismul vor deveni notiuni abstracte.
ApreciazăApreciază