Dracu si-ar fi imaginat pina unde poate ajunge diversificarea. Obiectul acivitatii cartelurior mafiote mexicane si sud-americane erau drogurile, armele si traficul de persoane. Cel putin asta stiam eu si restul lumii. Dar de vreo … multi ani incoace, „aurul verde” a devenit pasiunea unora dintre aceste organizatii de „binefacere”. Si sa nu credeti ca din motive curative sau de dieta. Noooo! Ci tot din motive de bani. Pentru ca oricare ar fi obiectul „muncii” lor, motivatia ramine Sfintul Dollar. Si trebuie sa admita toata lumea, inclusiv CIA si FBI-ul ca olfactivul mafiotilor, cind vine vorba de bani, e mult mai dezvoltat deci al ciinilor ofiteri.
De ce „aur”? E usor de imaginat, profituri enorme. De ce verde? Pai pentru ca inainte sa se maroneasca, avocado e verde. Si verde se si recolteaza, ca asta se coace si pe masa din bucatarie, nu doar atirnind de craci. Si conform serialului Netflix, acest verde a devenit aur datorita proprietatilor lui, ca gust, n-are. Dar tinind cont de ce draci de grasimi si nutrienti contine, a trecut rapid de la moda la necesitate. Mai intii in US si mai apoi in intreaga lume.
Ei da, dar necesitatea inseamna productie barosana. Productia barosana inseamna cistiguri enorme iar cistigurile enorme atrag cartelurile. De ce taman Mexic? Pentru ca Mexicul, in unele zone centrale, are clima si solul deosebit de propice pentru ca aceasta fructa sa creasca ca Fat Frumos. Mare producator de Feti Frumosi era si Chile, dar intrucit au probleme mari cu apa, ca cica le-au secat vreo doua riuri, Fat Frumosul lor a cam sucombat. Chiar si US a inregistrat o a doua goana dupa „aur”, dar neputind sa faca fata cererii, continua sa importe din Mexic.
Revenind la carteluri, as dori sa lamuresc problema, intrucit n-as vrea sa se creada ca s-au apucat de pomicultura. Asta cred ca ar fi cea mai mare ofensa care li s-ar putea aduce. Nu, tavarasi. Ei doar ii rapeau pe producatori, colectind rascumparari babane pentru a-i elibera. Iar producatorii, pentru a supravietui, plateau, ca daca ar fi reclamat, ar fi fost rapiti din nou, intrucit politia, dupa cum e normal, era de partea mafiei. Dar asta pina-ntr-o buna zi cind mexicanul a pus mina pe arma si si-a creat propria politie formata din pomicultori, dovedind ca si-au insusit lectia predata de Yul Brynner in „Cei sapte magnifici” Asa ca zona a fost curatata. Problema e ca in afara zonei e tot „jungla”, asa ca auto-frigoriferele enorme, pline ochi cu aur verde, trebuie sa plateasca tarife grase (ghici cui) pentru a putea ajunge la destinatii.
Si uite asta-mi cocea mie mintea, compunind un guacamole pentru breackfast-ul dinaintea cafelei. Ca acum pe bune, in ce priveste avocado, decit sa-l cultivi, riscind sa fii rapit, mai bine-l cumperi si dormi linistit.
Ia să mai contribui şi eu la îmbogăţirea ălora, să-mi mai iau nişte avocado, că n-am mai mâncat de ceva timp.
ApreciazăApreciază
Eu, de cind am vazut documentarul, ma uit cu respect la fiecare avocado, gindind prin ce aventuri a trecut si cite riscuri a infruntat pina sa-mi aterizeze-n cos. Ma refer la cele importate din Mexic. 😉
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Hai ca au si un pic de gust cand sunt numai bine de coapte. Cum zici tu, e o necesitate acum, nu e saptamana sa nu cumparam. Guacamole, in salata, sau chiar simple, sunt minunate. Si cu multa lamaie, dupa gustul meu.
Imi aduc inca aminte cand am cumparat prima oara si l-am mamcat necopt, asa ca taranii. Am zis atunci ca eu sapun nu mai mananc! 😀
ApreciazăApreciază
Pai da, ca daca nu pui sare si lamiie n-are niciun chichirez. Eu il fac crema cu sare si lamiie, il pun pe-o felie de piine, ii mai trintesc doua felii de somon afumat, citeva feliute de ridiche si gata tarta matinala. 😉
ApreciazăApreciază
Merge bestial cu paine prajita! Si mai merge chiar si in papara.
Ce mai „aur verde” curat!
Hai ca iar vorbim de mancare si ma iau poftele… 🙂
ApreciazăApreciază
Da, dar ce e aia papara? Ca daca are vreo legatura cu papagigli, as vrea sa stiu si eu 😆
ApreciazăApreciază
Hai ca tie iti spun, ca te cunosc: scrambled eggs, pe ardeleneste. Poti sa faci si omleta, ca nu-i bai. 😁
ApreciazăApreciază
Dex-ul mi-a spus altceva, dar sa stii ca eu pe tine te cred. 😉
ApreciazăApreciază
In DEX e aia cu regionalismul de la omleta. Da’ iti spun io ca omleta e aia lasata linistita, pe cand papara e batuta bine! 😀
ApreciazăApreciază
Mie-mi zice fara oua, dar daca am spus ca te cred, ce s-o mai dam de prun?
PAPÁRĂ, papare, s. f. 1. (Pop.) Mâncare preparată din felii de pâine (prăjită) presărate cu brânză și opărite în apă, în supă, în lapte etc. ◊ Expr. (Fam.) A mânca (o) papară sau papara (cuiva) sau a se alege cu o papară = a) a mânca bătaie sau a fi aspru certat; b) a fi învins (în luptă, într-o întrecere etc.). A face pe (sau din) cineva papară = a învinge, a distruge, a nimici pe cineva. A ști papara cuiva = a cunoaște felul aspru de a fi al cuiva, a fi avut de suferit de pe urma asprimii cuiva. A trage cuiva o papară = a) a bate pe cineva; b) a mustra aspru pe cineva. 2. (Reg.) Omletă. [Pl. și: păpări. – Var.: (reg.) păpáră s. f.] – Din bg. popara.
ApreciazăApreciază
Adica zice de omleta, dar la „si altele” Insa si sotia care si-a tras seva de prin Orastie mi-a spus exact ce spui si tu.
ApreciazăApreciază
Am scapat! 🙂
Multumesc Doamnei tale pentru ajutor!
ApreciazăApreciază