Tovarasi, ati auzit de un animal pe nume „democratie”? Ati auzit. Dar stiti ce-i aia si cu ce se maninca? O stiti si p-asta. Ei bine acum deja am dubii. Dar nu de genul „shoo be doo be doo” care-i chinuia pe Dean Martin, Frank Sinatra sau pe Sammy Davis Jr.
Nu. Dubiile mele sunt mai dubioase. Pentru ca cine dracu, exceptindu-i pe filosofi, s-a gindit vreodata la definirea democratiei, desi flutura, amarita, pe toate buzele pamintului, incluzind labiile mari. Democratia e un concept, analizat si paraanalizat de filosofii tuturor timpurilor care contineau filosofi. Iar concluziile la care au ajuns sunt dragutele si imbietoare, dar inexistente pe Pamint. Poate ca exista pe alte planete, dar cu conditia sa nu fie locuite. Ca daca sunt, atunci democratia devine, inevitabil, o naluca dupa care alearga toti, pe care o invoca toti si pe care n-a experimentat-o nimeni. Poate doar citeva variante partiale, dar si alea rapciugoase.
Ca exista democratie aparenta, e absolut la mintea cocosului. (cu cu ri guuuu! asta ca sa nu fiu luat de prost), dar o democratie reala n-a existat si nici nu va exista vreodata. Poate sa fie ceva prin kibbutz-urile ovreiesti, dar nici aia nu cred ca poate fi numita democratie asa cum e definita de mintosi, atita timp cit se impune o gindire unica si-o supunere totala fata de principiile societatii respective. Principii draconice, daca e sa intrebi celelalte 7 miliarde.
Si ca s-o lamuresc din start, democratia de orice natura, economica, politica, sociala si care or mai fi, este o utopie care te-mbata si-ti da sperante foarte desarte si foarte inutile. Cam ca religiile. Sau exact ca ele.
Liberté, égalité, fraternité! racnea Revolutia Franceza si nu numai ea. De fapt se spune ca aceste trei notiuni ar constitui fundamentul, turnat in beton, al democratiei pe-ntelesul tuturor. Dar oare exista acea libertate, ca doar s-o aclami, n-ar fi mare lucru? Vom vedea, dar in orice caz, egalitatea sigur nu exista. Suntem oare toti egali in fata legilor? Canci! Lozinca asta n-o mai cred nici judecatorii, ca avocatii si procurorii oricum se urineaza pe ea cam de cind sunt ei pe Pamint. Dar fraternitatea? Da, poate cu dracu ca sa treci puntea, ca de pilda UDMR-ul care s-a fraternizat cu toate partidele, dar numai atunci cind erau la putere. Ca-n rest, le ignora c-o superioritate maghiara.
Dar libertatea? Libertatile sunt multe si felurite, problema e, beneficiem de ele? De libertatea de gindire se pare ca inca mai beneficiem, desi spalarea creierelor nu e chiar o vorba-n vint. Altfel spus, pina si gindirea ne e controlata si coordonata prin diverse mijloace si mijlocitori dintre care media si politica sunt cam piua-ntii. Dar sa nu se creada ca ar fi si singurele. Noooo! Pai mai sunt medicina, arta, critica, filosofia, religiile prin reprezentantii lor, care pot fi considerati formatori de opinie. De fapt si rahatul pe care-l maninc eu aici, pe blog, poate fi considerat, de vreun nene sau vreo tanti, ca fiind o incercare de epurare. Numai ca eu scriu ca sa-mi exprim opiniile, nu ca sa conving pe careva, neavind vreun interes sau vreun beneficiu. Bube-n cap, poate.
In privinta libertatii de exprimare, se pare ca nu e nevoie sa mai aduc argumente atita timp cit cenzura e la putere in toata lumea si mai ales in zonele care se declara campioanele democratiei. Ar mai fi si libertatea de deplasare la care, momentan, lucreaza virusii. Apoi vin alte drepturi ale omului de care beneficiezi atit cit ti se permite. Ca daca te dai vreun Navalny, vreun Assange sau vreun Trump si devi incomod, esti redus la tacere si tu si toate drepturile tale garantate de definitii si Constitutii. Pentru ca, sa nu uitam, inscenarea, minciuna si demagogia sunt, de fapt, fundamentul democratiei reale, nu a celei iluzorii, definita de „iluzionistii”. Nu-i asa?
In concluzie, democratia este, dupa cum spuneam, o notiune abstracta, un concept de care se poate vorbi tot timpul si pentru totdeauna. Dar nimic mai mult. „Pai si atunci de ce se mai vorbeste de ea?” Cum de ce? Pentru ca da bine la public. Si mai terminati cu intrebarile!
Nu am intrebari.
ApreciazăApreciază
Alexus, ai fi intrebat degeaba. Nu stiu daca ti-am spus, dar de un timp incoace mi se mai spune Jennifer Psaki 😆
ApreciazăApreciază