De cind e lumea pe Pamint, oamenii au inventat … inventii. Iar cei care inventeaza sunt, pe bune, mintosi de le crapa capul. Caci pe linga faptul ca au un bagaj de cunostinte cam cit un „Birou de bagaje pierdute” de la Otopeni, au si-o imaginatie julverniana. Si de aceea cind afli ca o persoana e inventator, o privesti cu oarecare veneratie.
La baza tuturor inventiilor a stat si inca mai sta necesitatea. Si intrucit satisfac anumite necesitati, cu timpul devin indispensabile. Asta, as zice, e un lucru partial laudabil. Spun partial intrucit depinde la ce necesitati raspunde inventia respectiva. La drept vorbind, dar si la sting, nu cred ca exista inventatori malefici. Mai cred ca orice inventie initiala are un caracter uman. Inumani sunt doar cei ce le utilizeaza in scopuri antisociale.
Problemele cred ca apar la inventiile derivate dintr-o inventie initiala. Pentru ca, vedeti voi, o inventie experimentata, aprobata si lansata poate genera alte idei si inventii functie de cine le gindeste si in ce scop. E absolut sigur ca cine a inventat roata nu s-a gindit ca intr-o buna zi inventia lui va servi unui genocid. Dar uite ca rotile au ajuns sa fie necesare atit pe timp de pace cit si pe timp de razboi.
Tot asa si internetul, platformele de socializare, telefoanele celulare, … etc. Sunt convins ca initial intentia a fost laudabila si asta se poate deduce din numarul exorbitant de utilizatori. Numai ca acest numar confera nu numai avantaje materiale incalculabile celor care stapinesc aceste tehnologii. Mai presus decit „malaiul”, tehnologiile le asigura putere si control. Si asta pentru ca atit consumatorii individuali cit si toate industriile, afacerile, spitalele, armatele si cam tot ce misca-n lumea noastra. a devenit dependent de aceste tehnologii. Si dependenta se va adincii din ce in ce mai mult.
Ce inseamna asta? Pai inseamna control total. Aproape nimic din ceea ce facem nu mai poate fi considerat intim. Cumparind accesul la aceste tehnologii, individul isi vinde propria intimitate. Toate datele cerute pentru aprobarea accesului sunt stocate si utilizate, la nevoie, impotriva tuturor celor care le-au oferit benevol. Mai mult decit atit, cenzurarea libertatii de expresie va ajunge s-o concureze pe cea a oricarui stat comunist.
In US, de exemplu, pe linga sprijinirea socialistilor si cenzurarea opozitiei de dreapta, toate WEB Serices au facut front comun impotriva dreptei, suspendind conturi individuale si chiar platformele, gen Parler, care nu inteleg sa joace dupa cum li se cinta. Altfel spus, care nu-si cenzureaza clientii, asa cum face twitter sau face book. Aceste „WEB Services” pot suspenda, dupa bunul lor plac orice business care nu se aliniaza ideologiei lor. Si trebuie sa mentionez ca o platforma ca Parler are sute sau mii de angajati care s-au trezit fara slujba si-n imposibilitatea de-a reactiona, doar pentru ca asta e dorinta unui activist descreierat.
Dar pentru ca dementa sa atinga paroxismul, multor companii dependente de aceste platforme, li s-a pus in vedere sa nu angajeze membri administratiei Trump sau suporteri ai acestuia. Altfel vor avea soarta celor deja suprimate. Unde pot duce astfel de totalitarisme, cred ca e destul de clar pentru noi, cei care le-am mai trait cindva.
Totusi, as zice ca deocamdata e inca bine, atita timp cit inca nu s-a ajuns la „Sufletul la control, va rog!”
Se întâmplă asta deja? În America? Foarte nasol.
Cu datele alea zău, există o singură soluţie, că nu mai cred în drepturi. Nu facem cont, dacă nu avem deja. Dacă îl avem, cu drepturi încălcate sau nu, chiar nu există nicio altă opţiune. Am auzit de aplicaţia care ar înlocui whatsApp. Sunt extrem de curioasă cât va rănâne aşa cum e. Foarte curioasă.
ApreciazăApreciază
In US se intimpla multe acte anticonstitutionale, chiar acum cind scriu. Ura politica a atins apogeul. Nu cred ca se poate mai rau de atit. Armata rosie nu uita si nu iarta iar Trump si electoratul care l-a ales i-a ranit de moarte cind au detronat-o pe Clinton, exponenta incompetentei, urii si coruptiei.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Voi puteti comenta, eu trebuie sa am grija! 🙂
Inca zambesc, dar nu e zambetul meu…
Am ajuns sa traiesc perioada postbelica (ca sa nu-i spun altfel) in State. Ce ironie a soartei! Ma uit la copii astia tineri cum ii spala pe creier, e fantastic.
Ce se intampla e trist. E trist ca a trebuit sa vina unul ca Trump sa le sparga sistemul. Acum nu il ostracizeaza pe el, ci pe toti potentialii outsideri. Clasa politica e o clasa separata, fara nicio legatura cu plebea. Ba nu, gresesc, e legata, mai bine spus leaga plebea la ochi si la maini.
Undeva, in sufletul meu, mai sper. In minte, nu! Ti-e si frica sa mai gandesti ceva…
ApreciazăApreciază
Alexus imi pare rau pentru cei 75 de milioane de americani, incluzindu-va si pe voi, care prefera sa gindeasca decit sa adopte gindirea torsionata a altora. Dar asta nu inseamna ca nu-mi pare rau si pentru noi, minoritarii canadieni care am trecut prin ce treceti voi, dar cu mult timp in urma. Diferenta ar fi ca aici marea majoritate are creierii spalati, asa ca tranzitia la socialismul cu fata umana (visul lui Gorbaciov) s-a realizat in mod natural, fara valuri de ura stalinista.
ApreciazăApreciază