In general se spune ca e bine sa vezi jumatatea plina a paharului, metaforic vorbind. Intelegind ca jumatatea goala trebuie ignorata, ce facem in cazul paharului gol, pentru ca nimeni nu spune ce jumatate trebuie privita in acest caz? Il ignoram cu totul? Pai si atunci cine si cind va mai umple acel pahar, chiar si numai pe jumatate sau pe sfert?
Parerea mea e ca bine ar fi, , in anumite situatii, sa vezi jumatatea goala si sa-ncerci s-o umpli, pentru ca aleia pline n-ai ce-i mai face, doar s-o golesti. Ceea ce n-as zice ca-i indicat decit numai daca renuntam la metafora in favoarea bauturii.
Ca vedeti voi, omul, din diverse motive, e dispus sa-nchida ochii cind da de jumatatea goala, sarindu-i in ochi doar cea plina. Dar daca alegi sa vezi numai ce-i bun, ignorind raul, e posibil ca paharul sa se goleasca incet, incet de tot binele. Prin evaporare. Iar binele odata evaporat, cu greu il mai readuci in paharul golit. Si daca ridicam in slavi un pahar pentru partea lui plina, ce facem cu paharele goale?
Dar nu de putine ori se intimpla sa apreciem paharul pentru bruma de lichid pe care-o contine, chiar daca goliciunea lui e dominanta. Si uite asa dam nastere paharelor VIP. Pahare pe care continuam sa le apreciem, desi ele, in sine, ar merita dispretuite din cauza goliciunii evidente si voluntare. Mai mult, aprecierea de care se bucura in loc sa le umple, mai mult le goleste si de bruma de lichid cu care erau inzestrate.
Dar nu stiu prin ce fenomen ancestral, in situatiile in care ar trebui sa vedem jumatatea plina, taman atunci ne preocupa mai mult jumatatea goala, loviti de un pesimism inexplicabil. In acele imprejurari goliciunea ne orbeste, ne stapineste, ne domina si ne induce o stare de „fuck this live!” care e capabila sa elimine bruma de optimism depusa pe fundul paharului. Atunci ne simtim dezarmati, neputinciosi si terminati, fara speranta si fara orizont. Ei bine, ala ar fi momentul in care constienti de goliciune, ar trebui sa ne axam pe plinatatea datatoare de speranta si dorinta de-a umple locul ramas gol. Cu toate astea, in astfel de situatii multi se multumesc sa aleaga calea comoda, asteptind umplerea goliciunii prin rugi si lamentari inutile, in loc sa lupte pentru eliminarea ei. E alegerea lor, evident, dar in felul asta nu fac decit sa se amageasca singuri, pentru ca e greu de presupus ca un gol iti poate umple golul. Nu spun ca autosugestia n-ar fi utila, dar numai pe termen scurt si foarte scurt. Repetata iar si iar e posibil sa nu mai dea rezultate, iar paharul sa-ti ramina complet gol fara vreo jumatate plina pe care s-o poti contempla.
Just saying.
Nush ce să zic, cred că, dacă îți alegi meseria de barman, ai cele mai multe posibilități și cele mai puține dileme…
ApreciazăApreciază
Zici tu ca barmanii ar fi specializati in analize psihologice pe caz? Sau ca ei sunt cazul? 😆
ApreciazăApreciază
:))))) ei au obiectul cercetării tale.
ApreciazăApreciază
Obiectu-l au, semnificatia, ba 😛
ApreciazăApreciază
Sînt barmani, ce vrei. Dar ei le umplu imediat.
ApreciazăApreciază
Nefilosofic.
ApreciazăApreciază
Asta nu se învaţă şi nici nu se copiază. Ţine de felul fiecăruia de-a fi. Unii se nasc supăraţi, alţii optimişti incurabili. Ştii bancul cu cei doi fraţi şi cadoul de Crăciun? Că ăla care primeşte trenuleţ electric şi începe să plângă că sigur se va strica, sigur îl va pierde, că sigur se va zgârâia… celălalt primeşte o balegă şi sare-ntr-un picior de bucurie că a primit un căluţ dar poate e pe afară…
Na, cam aşa e. Unii dacă merg în concediu şi plouă înjură de toţi sfinţii, alţii spun că abia au timp de citit sau văzut filme amânate.
La un accident unii se dau cu capul de pereţi că au îndoit caroseria, alţii se bucură că dă-o naibii de tablă, bine că n-am murit.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
E adevarat, situatiile pe care le-ai descris necesita ignorarea jumatatii goale, dar cum e cu VIP-urile actuale, care au ajuns VIP-uri datorita unui talent, unei infatisari, unui talent sau sarlataniei? Ca-n rest sunt de dat la canal.
Cum e cu paharul completamente gol? Acolo sa ma duci tu pe mine cu comentariul, ca nu scapi doar cu „asa e lumea” 😆
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Dacă există un talent, nu e gol paharul. Luăm caz concret, să fie mai uşor?
Depinde mult de locul în care sunt VIP-uri, de locul în care-şi piaptănă laurii. Un om ajuns VIP pentru o voce super tare nu are cu ce încurca dacă rămâne-n zona muzicii. De ce ar conta ce e dincolo de voce în cazul ăsta?
Sau nu asta ai vrut să spui? 🙄
ApreciazăApreciază
Evident ca daca exista un … ceva, paharul nu e gol. Ma refeream la cei care nu ies cu nimic in evidenta.
Pe de alta parte, n-am auzit de vreo proasta cu sex apeal care sa devina desteapta datorita sex apeal-ului. Tot asa, n-am auzit de sarlatan care sa se fi vindecat de sarlatanie doar pentru ca e un bun orator. N-am auzit nici de vreun neam prost sa fi devanit bine crescut pentru ca e apreciat ca fotbalist de talent. Cu toate astea, astia sunt ridicati in slavi, ba chiar propusi ca presedinti.
ApreciazăApreciază
Aşa-i. Dar în acelaşi timp, faptul că e şarlatan nu-l face pe individ un orator mai prost. Fotbalistul a ajuns să fie ridicat în slăvi pentru talent, nu pentru maniere, de ce am căuta asta la el sau de ce ne-am lovi de partea asta?
Dacă partea plină face mai mult bine şi partea rea nu afectează pe nimeni, adică omul nu e terorist sau criminal în serie, chiar cred că ar trebui ca în ochii publicului să conteze mai mult aia plină.
ApreciazăApreciază
Da, numai ca omul si-o ia in cap. Exact ca Ceasca. De la bun orator sau bun fotbalist ajunge sa se creada ombilicul Pamintului in loc sa-si evalueze limitele in mod obiectiv si asta din cauza adulatiei de care se bucura. Succesu-i imbata si stii cum fac oamenii la betie 😉
ApreciazăApreciază
Aici sunt sută la sută de acord. Şi din păcate sunt multe exemple în sensul ăsta…
ApreciazăApreciază
Papa,
Paharul de whiskey nu se pune niciodata plin! 😉
ApreciazăApreciază
Si de aceea in cazul lui trebuie privita doar jumatatea goala pentru a preintimpina un dezastru de golire 😆
ApreciazăApreciază