Bun, trecem la vizite si dupa cum spuneam, le-am executat in Spania. In primul rind Sevilla. Sevilla e superba daca te-nvirti prin centrul vechi. Are si un riu cu un nume imposibil, Guadalquivir si multe puncte de atractie. Ciuprecile, Setas de Sevilla despre care am vorbit deja, sunt doar unul dintre ele si de data recenta. Spun asta pentru ca restul atractiilor turistice sunt in general monumente istorice, multe avind origini maure.
Alameda de Hercules, o piata mai mult lunga decit lata, strajuita la capete de cite doua coloane romane in virful carora troneaza statuile lui Hercules, Julius Caesar si doi lei reprezentind Seville si Spain. Numai doua dintre coloane sunt autentic romane, sterpelite de la un templu. Restul sunt create ulterior, ca de altfel si statuile. Piata asta are o istorie interesanta. Initial, prin secolul XVI, a fost conceputa ca un fel de promenada pentru cei din inalta societate seviliana. Apoi, dupa razboiul civil, a devenit centrul prostitutiei, al drogurilor si al mujicilor. Se spune ca existau peste 30 de bordeluri. Adica fut la foc continuu. Un fel de poligon de trageri. Restaurarea pietei si revenirea la normalitate s-a intimplat dupa anul 2000. Acum sunt o gramada de restaurante, baruri si discoteci, unele adjudecate si de fratii nosti LGBT-isti. Personal nu i-am vazut, dar asa ni s-a spus. In orice caz, piata e plina de viata la orice ora din zi si pina tirziu in noapte.
Prima poza-i apartine lui Google, ca n-aveam drona la mine. Si n-o aveam pentru ca nici nu am.
Alt punct de interes e Plaza de Espana. Un semicerc marginit de un palat pe partea curbata si de Parcul Maria Luisa in partea opusa. Piata e prevazuta, de jur-imprejur, cu un canal „navigabil” doar de barcute iar in centrul ei i-au tras si o fintina arteziana. Dar ce m-a impresionat mai mult si mai mult ar fi podurile si decoratiile ceramice, viu colorate. De fapt decoratiunile ceramice sunt pe toate zidurile. Pina si bisericile au incorporate in peretii exteriori ai intrarilor astfel de ceramice pictate cu teme religioase.
Apoi ar fi Real Alcazar de Sevilla. Alcazar insemnind palat, in araba, asa ca Andalusia are mai multe alcazare, asta fiind unul dintre ele. Construit de mauri, palatul, ca mai toate cladirile, inclusiv hotelul in care am stat, abunda de curti interioare. Palatul are, bineinteles, si un parc cu portocali, lamii si bazine cu apa. Un parc impartit in doua de un pasaj. Ei bine, cind am trecut prin acel pasaj, mirosul portocalilor te nauceste. Te nauceste de placere. Si ni s-a spus ca in martie-aprilie cind infloresc toti portocalii in Sevilla, e o nebunie.
O alta curiozitate, ar fi ca porocalele astea, care au fost aduse de arabi, acum 8 secole, si care atirna prin tot orasul, nu se maninca, fiind amare, dar sunt exportate la englezi care fac din ele renumita marmelada.
O parte a parcului e conceputa in stil maur, cealalta in stil englezesc. Palatul nu e mai tare ca altele, dar dantelaria maura si decoratiile din ceramica colorata sunt intr-adevar superbe. La mauri simbolismul se pare ca era piatra de capatii a decoratiunilor interioare. Totul, pina la cel mai mic amanunt are o semnificatie legata de califul la putere, de Quran, Allah si cam atit, ca bag sama astia n-o au cu miile de sfinti si sfintisori, cum o are crestinatatea.
Si as mai adauga ca pina la excursia asta nu i-am apreciat pe arabi si arabismele lor de data recenta, dar in ce-i priveste pe cei de atunci, numai de bine. Aveau o civilizatie atit de avansata ca mi-e greu sa le inteleg declinul. Ce inginerie, ce palate, ce apeducte, ce decoratii, ce gindire, ce viziune si o surprinzatoare toleranta fata de celelalte religii monoteiste! Am ramas inmarmurit. Pe bune!
Trecem la Catedral de Sevilla. Nu stiu citi din voi au avut ocazia sa viziteze Sf Petru din Vatican. Ei bine, Catedral de Sevilla o concureaza. In ce? In sfidare. E de neinchipuit ce bogatii ascunde aceasta catedrala impreuna cu El Divino Salvador, alta catedrala care vine la pachet cu asta, ma refer la biletele de intrare. Cind vezi in ce bogatie traiesc „slujitorii Domnului” pe spinarea credinciosilor, ti se face lehamite. Si nu spun ca ce am vazut nu e superb si nu m-a impresionat, dar trebuie sa faci abstractie de pretul platit de amaritii cotizanti pentru a te bucura de opulenta si magnitudinea acestor edificii pe care mi-e greu sa le numesc, de cult. Poate doar de cult al personalitatii. Oricum ar fi, merita vazute. De fapt, daca stau sa reflectez, in Sevilla e cam strada si biserica. Nu cred ca exista un oras in lume cu mai multe biserici. Chiar am sa caut sa vad cite sunt la numar. Iar strazile, in marea lor majoritate, au nume cu tenta religioasa. OK, am aflat, sunt 115 biserici in Sevilla. Nebunie curata!
Plaza de toros. Nu stiu daca se stie dar in Andalusia coridele sunt inca legale. Intre aprilie si septembrie marile arene andaluze gazduiesc aceste spectacole care sunt si televizate. Nu sunt pentru, nu sunt contra, dar nici nu ma dau in vint dupa un astfel de spectacol, in care un bou rapune un taur. Personal n-o consider nici arta, nici sport. Poate circ.
Si cred ca ma voi opri aici cu Sevilla, desi mai sunt multe de spus si aratat, dar nu vreau s-o lungesc la nesfirsit. Mai spun doar ca strazile Calle San Eloy, Calle O’Donnell si Calle Sierpes sunt pline de magazine, de la foarte ieftine la scumpe. Foarte scumpe n-am vazut. Iar daca le vizitati, incercati si cofetaria La Campana. Pam, pam!
Hmmm… Frumos spus, marea hoinareala. Nu am vazut spania, dar am citit ce ai scris si … imi doresc si mai mult sa ajung acolo. Nu pentru muzee, nu pentru ce e trecut in ghiduri. Ca tot vorbeai de muzee si de Luvru, am fost acolo. E imposibil sa spui am vazut picturile de la Luvru. pentru numele lui Dumnezeu, cred ca sunt peste 7500. Nu poti sa le vezi pe toate, dar sa mai si retii ce ai vazut! Recunosc, cu mana pe inima, nu pot spun ce pictori sunt expusi acolo, dar mai am inca senzatia de liniste si frumos pe care am simtit-o trecand prin galerii. Si faptul ca Mona Lisa, mica si pierduta intr-o sala imensa intr-o mare de oameni, m-a dezamagit. Dar ce nu am uitat din Paris este mica librarie Shakespeare aflata undeva pe malul Senei si un dans spaniol, oferit gratuit de o necunoscuta, intr-o pauza de pranz dintr-un februarie incredibil de cald in decorul ultra modern al cartierului La Defence si mirosul de cafea dintr-o seara ploiasa la o cafenea din Montmartre si… si nu doar despre Paris, dar m-am folosit si eu de o minge ridicata la fileu.
De fapt, ar fi trebuit sa comentez la blogul tau, dar, cum spuneam, inca nu am vazut Spania decat pe harta. Dar as putea vorbi, poate prea mult uneori, despre partea de obicei ignorata de cei mai multi turisti ajunsi pe alte meleaguri. Daca imi pare rau de ceva, e faptul ca nu am notat undeva nume si locutri vazute. M-am bazat pe faptul ca o sa tin minte, dar am uitat ce parsiv e timpul si cum ne fura incet, incet, amintirile.
Seara buna, Papa( imi cer scuze, dar nu stiu cum sa iti spun dar intre Papagigli si VatiClanul papal, m-am oprit la asta)
ApreciazăApreciază
As zice ca Papa e OK. 😆
Hai sa-ti spun care-i paradoxul, asta pentru ca ai amintit de Paris. Pe cit de mult m-a incintat prezenta musulmanismului in Sevilla, tot pe atit m-a dezgustat prezenta musulmanismului in Paris. Dupa cum spuneam, ca asta spuneam, trecutul ii e mult superior prezentului. Asta poate pentru ca in viziunea mea, trecutul a creat, prezentul distruge.
Spania merita vazuta. Dar in aceeasi nota, si eu meritam s-o vad 😆 Asta cred c-ar trebui sa fie filosofia fiecaruia. 😉 Ce zici?
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Corect. Stii, merg de cateva ori pe an in Franta. Dorul de copii si nepoti, nu-mi da pace. Dar in Paris, nu am mai fost de ani buni, de pe vremea in care musulmanismul nu era atat de prezent acolo. Sau nu atat de evident.
Si Spania tot o sa o vad eu candva.
ApreciazăApreciază
Daca ar fi doar Parisul, dar am fost de vreo trei ori in Monaco si am luat diverse excursii in Franta si Italia. Unul dintre satele vizitate se numeste La Turbie si e undeva pe munte, deasupra Monaco-ului. Privelistea e superba, ca si satul in sine. Doar ca cei ce stateau in cur in pragul citorva case aveau un aspect mai mult decit neprimitor si dupa vestimentatie iti dadeai seama ca sunt pripasiti. Am fost dezgustati si n-am stiut cum s-o radem mai repede din locul ala, de altfel, superb.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da, paradoxurile se intalnesc peste tot. Totul e sa nu ne lasam coplesiti de gustul amar pe care ni-l lasa uneori.
ApreciazăApreciază
Coplesit, nu. Dezgustat, da. 😆
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Uneori, dezgustul pe care il simtim fara sa vrem, ne face sa renuntam. Sa vedem locuri, sa intalnim oameni…
Prea greu de filozofat mult dupa miezul noptii, asa ca ma retrag usor, inainte sa incep sa spun prostii. Somn usor, Papa.
ApreciazăApreciază
Noapte buna! Eu astept meciul Halepei.
ApreciazăApreciază
Papa, tu îţi notezi locurile pe care le vizitezi? Dacă da, te invidiez pentru „disciplina” cu care faci asta. Dacă nu, te invidiez pentru memorie. Ai fi un ghid extrem de bun, zău. Chiar m-am simţit ca într-o excursie. Tare fain! Mulţam!
ApreciazăApreciază
Potecuto, tactica e urmatoarea. Intrucit am o memorie de luat la misto, atunci cind ajung la un obiectiv turistic, prima fotografie e cu numele respectivului obiectiv sau oras. In felul asta stiu de unde-s pozele care urmeaza pina la urmatoarea poza cu numele urmatorului obiectiv, chiar daca le revad dupa zece ani. 😉
ApreciazăApreciat de 1 persoană