Stiu ca expresia e putin diferita fata de cea originala, dar avind in vedere ca si canibalismul e monstruos, zic ca poate fi adaptata.
Ieri am avut alta zi de canasta. Si cum eram gazde, am pregatit chestii de papica. Nimic nou, pentru voi. Mai intii am bagat, ca aperitiv, o pizza cu ciuperci de toate natiile. Apoi am oferit ringhamburgari. Numai ca de data asta umplutura am executat-o cu carne de vitel si ciuperci cu usturoi, tocate si calite. La main dish am executat un osso bucco, ca ei nu-l mai incercasera pe cel facut de mine. Si pe asta-l puteti gasi prin posturile mele, daca va intereseaza. Poze nu pun pentru ca am mai pus si oricum, postul de fata nu se refera la culinareala de ieri, ci la culinareala in general. Culinareala cu un „daca”. Adica, cu un mare „DACA”
Deci, cum jucam noi destinsi, cu fiolele linga noi si-n acordul muzicilor, decid sa bag folder-ul cu muzica folk romaneasca. Si evident ca in folder-ul asta down load-asem o multime de piese ale Cenaclului Flacara. Asa ca, amintirile au inceput sa ne napadeasca si citeva peripetii au insotit fondul muzical. La un moment dat, a urmat Mircea Vintila cu
N-as putea sa spun ca bucata asta m-a dat vreodata pe spate. De fapt mi s-a parut chiar enervanta din cauza repetitiei celor trei acorduri care parca nu se mai termina. Dar de data asta problema a fost diferita, intrucit am intrebat, asa, intr-o doara. „Bai, daca am putea comunica cu animalele, asa cum rezulta din cintecul lui Vintila, le-am mai minca?” Evident ca in momentul de fata, prezumtia pare neverosimila, dar daca admitem ca animalele sunt dotate cu inteligenta, poate ca intr-un viitor indepartat, n-ar fi, totusi, exclusa comunicarea prin viu grai. Ei bine, daca am presupune ca traim acel viitor, le-am mai consuma?
E foarte adevarat ca cele mai inteligente animalele sunt cele de prada si cu exceptia pestilor, ele nu intra in dieta noastra, a romanilor. Spun a romanilor pentru ca sunt semintii care o ard cu ciinuti, pisicute, serpi, sopirle, gindaci si mortii ma-sii. Da’ facind abstractie de cine, ce maninca actualmente, ce-am face daca am putea comunica prin viu grai cu absolut toate animalele, pasarile, pestii si reptilele? Oare s-ar duce dracu osso bucco-ul meu de vitel? Dar fileul mignion? Si ala?
Bai, sa v-o spun drept, eu n-as putea minca un miel care-mi vorbeste si poate nici voi. Sau n-as putea in prima faza. Creierul meu ar refuza sa asocieze animalul cu haleala. Cred ca ratiunea ar invinge foamea. Dar pentru cit timp? Am da-o strict pe vegetale sau cind foamea ne-ar ajunge la os (expresia asta sigur nu exista) atunci am uita de ratiune si am reinstaura meseria de macelar? Brrrr! Nu cred c-as putea, chiar daca in momentul de fata, pentru mine, masa fara carne e ca scotch-ul fara alcool. Si n-as putea pentru ca, desi ar fi clar ca halcile din macelarii n-ar fi de om, tot as considera ingurgitarea lor drept canibalism.
Abatoarele ar arata ca niste lagare de concentrare cind toate vacile ar urla „ajutor! criminalilor! nu ne ucideti!” sau „nu-mi ucideti copilul” sau „mama, ajutor!”
Dar in gospodariile taranilor cind ar vrea sa taie porcul? „Ce-ai ba tarane cu mine? vrei sa ma maninci, minca-mi-ai tirbuchon-ul!” sau cind vrea sa mulga vaca „ia, ba, mina de pe tita, obsedatule! n-ai vrea sa mi-o si tragi?” Asta ca sa nu mai vorbim de colectarea oualelor. Atunci ar fi groasa, pentru ca toate gainile ar urla in cor sa-si salveze embrioanele.
Dar ca veni vorba de canibalism, intrebarea mi-a adus aminte de accidentul ala aviatic in care supravietuitorii, dupa terminarea alimentelor si fo citeva saptamini de infulecat zapada, cind pina si ratiunea le gemea de foame, s-au infruptat din decedati. Nu toti. Unii n-au facut-o. Dar altii… Ei bine, as vedea o oarecare similitudine daca am putea comunica cu animalele. Comunicarea cred le-ar umaniza, cel putin in acceptiunea mea, caz in care mi-ar fi imposibil sa le mai consider comestibile. Dar oare ele ne-ar mai minca pe noi? Poate ca, nu, daca ar fi dotate si cu constiinta. Dar intre ele?
Si uite asa am ajuns, cu intrebarile, pina in fund, la taxatoare.
Eu îți dau dreptate, ceea ce poate era de așteptat, având în vedere că sunt vegetarian. 🙂
Uite o analogie în sprijinul tezei tale: să zicem că undeva în univers există o civilizație care ne depășește cu mult ca inteligență. La capitolul intelect, rațiune și înțelegerea lumii din jur, noi am fi pentru ei cum sunt găinile sau mieii pentru noi. Și acea civilizație ar ajunge la un moment dat pe Terra. Dacă ar proceda ca noi, ar putea să ne sacrifice și să ne mănânce, pe principiul că valorăm în ochii lor fix cât valorează lighioanele pentru noi, nu? Ce mare lucru că mănânci un om, omul nu e capabil să facă și să desfacă legile universului, inteligența lui e la genunchiul broaștei, și nici măcar nu are viață eternă, așa că oricum moare, ce mare lucru că îl tăiem noi mai devreme. În plus, e și gustos! 🙂
ApreciazăApreciază
Esti vegetarian!?! Vezi, in asta consta diferenta, pe linga altele 😆
Eu fara carne sunt halit. Si daca n-am sa inteleg niciodata canibalismul, tot asa nu inteleg nici vegan-ismul. Suntem omnivori, ca astia suntem. De ce mi-as dori si m-as forta sa fiu ceea ce nu sunt?
Dar in fine, fiecare e liber sa faca ce-si doreste, atita timp cit nu deranjeaza pe cei din jur.
Sa inteleg din cele ce spui ca nu maninci nici peste, pasare, si nici nimic altceva ce provine din lighioane? Adica ai dieta iepurilor sau cum e cu „vegetarianul” asta? Am avut si eu citva indieni si pachistanezi la serviciu care o ardeau doar pe salate cind le comandam lunch.
ApreciazăApreciază
Ce diferență de înălțime?
Da, carnea îți dă o anumită forță, dar există și contraindicații la ea. Însă nu sunt vegan, cum zici tu. Din ce înțeleg, veganii au o alimentație foarte strictă. Eu mănânc și ouă, și produse apicole, și lactate, doar că nu mănânc carne (indiferent de ce-ar fi), untură, slănină, din ăstea. Mai precis sunt ovo-lacto-vegetarian.
Ce preparate am prezentat io? Că eu nu rețin să fi prezentat rețete de carne.
ApreciazăApreciază
Aldusescule, iarta-mi eroarea. Dar la 3 noaptea mai sunt si confuzat, citeodata. 😆 Dar dindu-mi seama de eroare, am ajustat comentariul sperind ca nu l-ai receptionat imediat. Well, ai fost mai rapid in a-l citi decit am fost eu in a-l modifica. 😆
Aha, deci nu esti chiar vegetarian. Dar peste sau sea food, maninci?
ApreciazăApreciază
Nu, nici pește. Mă bate gândul să încerc niște varietăți de icre, dar asta ar fi cam la graniță. A, bine, și mai mănânc uneori chestii care viermuiesc, dar fără să vreau. De exemplu în mere sau cireșe. 🙂
ApreciazăApreciază
Bai, ce faci tu se numeste autoflagelare, in my book. Nu stiu de ce o faci, dar cum spuneam, e treaba ta. Eu nu mi-as refuza nimic din ce poate constitui o placere, fie ea si gustativa. Evident, in limita posibilitatilor. 😉 Pentru ca, dupa cum stii, consider ca avem o viata si nu vreau s-o traiesc in restrictii autoimpuse. Cu atit mai mult cu cit sunt atitea alte restrictii care ne sunt impuse de societate si pe care nu le putem evita fara riscuri.
ApreciazăApreciază
Atâta că acum, după ani buni de vegetarianism, până și mirosul de carne îmi întoarce stomacul pe dos. Adică îmi provoacă o senzație puternică de greață și repulsie. Deci n-aș zice că-i chiar o auto-flagelare.
ApreciazăApreciază
Greata? Tu vorbesti de carnea cruda? What about o ciorba de potroace, o sarma, o friptura, un cirnat? Ce fel de Craciun petreci tu, ca tot se apropie? Ce vei avea in farfurie cind ceilalti vor infuleca la piftii si caltabosi?
ApreciazăApreciază
Mirosul de carne fiartă sau prăjită, nu crudă. Legat de cârnațul și cartaboșul de Crăciun, o să-ți urmez sfatul de mai sus, unde spuneai că n-are rost să mă auto-flagelez. Flagelatul pentru mine ar însemna să mănânc carne. 😉
ApreciazăApreciază
Aldusescule, ce-as putea sa mai spun? Poate doar, pofta buna! 😆
Am sa te urmez, dar numai cind animalu-mi va vorbi. 😉
ApreciazăApreciază
@papagigli mai, asta e exact si filozofia mea de viata! 😀
ApreciazăApreciază
S-ar chema ca suntem in faza, sau fazati 😉
ApreciazăApreciază
Maestre! 😀
ApreciazăApreciază
Papa, io stau liniştită. Că eu nici acum, deşi nu vorbeşte porcu cu mine, n-aş fi capabilă să-l tai. Nu pot tăia nici o găină, nici să dau în cap unui peşte să nu mai sară, nu pot. De mâncat, mănânc. Dar nu să le mazilesc eu, nici să asist la operaţiune. Acu’, dacă aş trece pe lângă o curte şi aş auzi cum mă salută găinile… nu garantez că n-aş avea rezerve în a gusta din supa de acasă. Nu ştiu, e greu ce zici tu.
ApreciazăApreciază
Cred ca executarea animalelor vorbitoare ar fi considerata genocid. Atunci sa-i vezi pe militantii pentru drepturile animalelor. Va fi mare iures si procese pe rol. 😆
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Şi plantele sunt vii. Dacă ar putea vorbi şi ele, nu doar animalele?
ApreciazăApreciază
Planete nu maninc, asa ca nu-mi fac probleme 😆
ApreciazăApreciază