C-o zi inaintea Revelionului, cind eram in durerile facerii de sarmale, piftii si ciorbe, sotia m-a anuntat ca vom avea ceva musafiri in ianuarie si ca ar vrea la antreuri ceva peste, dar mai diferit. Diferit? Diferit de ce? Adica ce aveau somonii pe care i-am pregatit in trecut? Dar cum dorinta ei e porunca pentru mine, mi-am pus intrebarile-n gind si m-am pus pe treaba, dar nu in sensul de asezat pe ea. Nu, ca nu pregatesc chesti din pozitia sezut.
Si mi-am zis asa, pentru ca tot aveam timp, sa execut un fel de somon murat, conservat, marinat, ca nici nu stiu cum sa-i spun, dar ce stiu in mod sigur e ca englezul il numeste cured salmon iar suedezul, ca a lor a fost ideea, gravad lax, pentru ca se foloseste si mult marar. Daca vreti, e un fel de Carpaccio, dar mai elaborat.
Asa ca, in primul rind am cumparat un fileu de somon cu piele, dar fara oase. Apoi, pentru a-l marina, am avut nevoie de sare, zahar , marar, citeva bucatele de hrean si zest-ul de la o lamiie. Iar pentru a-i da un aspect mai wow!, am bagat in blander, doua sfecle rosii, pentru o coloratura vibranta. Peste adunatura asta am turnat un paharel de coniac, dar daca nu va impresioneaza gustul coniacului, puteti pune gin, vodka sau alcool rafinat.
In fine, faceti totul chisalita si turnati compozitia peste somonul spalat si uscat cu paper towel, acoperindu-l cu grija. Inveliti-l apoi in celofan, bine-bine si lasati-l in frigider fo 24-36 ore. Dupa care il curatati de marinata respectiva, il spalati, uscati, ca-n imaginea de mai jos si il acoperiti in intregime cu marar tocat peste aruncati zest-ul altei lamii. Dar fiti atenti, numai ce-i galben, ca albul e cih. Apoi, somonul, frumos imbrobodit, l-am bagat in frigider si cu ceva greu pe el, ca sa nu-i fie usor.
Dupa vreo 10 zile, il scoateti din frigi, il taiati feliute subtiri, tot ca-n imaginea de mai jos, pe care le aranjati frumos in virful unei salate de cruditati in care puteti pune ce vreti voi, dar nu uitati fennel-ul sau cum ii spune pe romaneste, chimen dulce. Ma refer la bulb, nu la seminte.
Privind pozele, credeti ca musafirilor le va face placere sa manince gravadlax-ul meu? Oricum, sotia a fost extrem de multumita si … recunoscatoare, dupa ce l-a vazut si gustat.
Papi , pescaru ‘ amator ,….
„de el am prins un vierme si sa-noate il invat ”
Dar solomon ,salata ,oparit in vin fiert ,alb ,amestecat cu un solomon fumme ,mai mic …hmmmm.nu or sa stie musafirii ce baga in gura .( Pam pam ,surprise, surprise)
Ce ,asa mura-n gura ,sa vada ce-i in farfurie..huh,
ca doar nu te apuci sa povesyesti cat ai ticait la el…
Cate grade ai ?? De alea a lui F ?!? Brrrr
ApreciazăApreciază
Nu stiu de combinatia oparit si afumat. Dar daca-mi dai mai multe amanunte, o-ncerc si p-aia 😉
Astazi ni s-au anuntat 11C. E ca la balamuc, basca faptul ca azinoapte a plouat in draci. Doar e iarna 😆
ApreciazăApreciază
http://www.aveceric.com/all-recipes/salmon-rillette
pentru alta sindrofie… just a hint…
ApreciazăApreciază
OK, m-am prins. Poate am sa-l incerc. Nu ma prea atrage aspectul, sa ti-o spun drept, dar mai vedem. 😉
ApreciazăApreciază
Aspectul din pic nu este imbietor .
In realitate depinde de chef.Ceapa verde o recomand instead of chives….
()? ()#Cheers,is rraining here too ,daca asta te depresioneaza si te imblanzeste !maine slibovita si apoi …68-70F…Bahamas mama la discretie..
ApreciazăApreciază
Abea astept, ca m-am saturat de sedinte si responsabilitati. Asta ca sa nu mai amintesc iarna asta care pe mine ma timpeste de cap. Poate ca d-asta sunt eu primavara mai dus cu pluta 😆
ApreciazăApreciază
Cu chefal se poate? 😀 îmi plac cruditatile preparate astfel, dar am chefal.
ApreciazăApreciază
Se poate cu orice fel de peste, banuiesc, dar sa nu aibe oase. 😉 Eu as incerca.
ApreciazăApreciază
Arată bine aşa că nu poate fi decât foarte bun, n-au ce comenta musafirii.
Dar la mine n-ar rezista atât în frigider. N-am răbdare. 😀
ApreciazăApreciază
Bine, atunci pentru tine am sa fac altceva, dar mai pe saptamina viitoare, nerabdatoareo! 😉
ApreciazăApreciat de 1 persoană
😀
Am tăăăcut!
ApreciazăApreciază
Wow, you little master chef! 🙂
Arată de 5 stele michelin. 🙂
ApreciazăApreciază
Ma bucur ca-ti place, dar ia spune-mi, rogu-te-as, tu pe la ce ore te culci, ca daca te afli la RO, ar trebui sa fie fo 3 dimineata?
ApreciazăApreciază
Stai liniștit, nu îți scriu de pe centură și nici dintr-un bar cu streaptease. 🙂
Mă culc când e ora mea de somn.
ApreciazăApreciază
Esti dificila? De ce trebuia sa sari in extrema asta? Puteai prezenta stirile de dimineata la radio sau tv, de exemplu 😛
ApreciazăApreciază
A, stai ca mi-am amintit ceva. Stiai ca ti-am raspuns, la Cudi, dupa ce mi-am luat adio? Te-ntreb pentru ca nu stiu dac-ai observat replay-ul.
ApreciazăApreciază
Cred că am citit deși în cele peste 200 de commenturi e posibil să fi omis ceva. M-aș fi bucurat să-ți spui părerea la eseul meu despre plantele care nu simt și comparația cu anestezia generală și starea vegetativă pentru că am citit prin commenturi că ești medic. 🙂
ApreciazăApreciază
Nu n-a fost un comentariu referitor la plante. Si nu sunt medic. Sunt un inginer mecanic care lucreaza in electronica 😆 in management, ca altfel electronica mi-e straina in proportie de 90% 😆
Daca vei intra la FUT 1, 2 si cred ca si 3, te poti distra cu studentia mea. 😉
ApreciazăApreciază