N-am mai trecut pe la dagatha de multisor si cum de la serviciu nu pot accesa orice blog, nici n-am mai incercat. In fine, astazi am reusit sa intru pe blog si observ ca don’soara atacase un subiect interesant, la care mi-as fi depus si eu parerea. Ghinionul face ca postul sa nu mai fie de actualitate si pe mine m-a sarit rindul. In consecinta, intrucit nu vreau sa vitregesc cititorii de filosoafele-mi reflectii, am hotarit sa-mi expun punctul de vedere in cele ce urmeaza.
Din cite am observat, exista o dilema legata de programa scolara. Parerile erau impartite intre daca trebuie si daca nu trebuie ca programa scolara sa includa si ore de religie. Ei si acum urmez eu, sa evoluez la sarituri. Astazi voi sari calu’, ca la aparatul asta ma pricep cel mai bine.
Sa-ncepem cu saua. Din punctul meu de vedere, pe care-l voi dezvolta ceva mai jos, religia-n scoli e un total nonses si nu pentru ca n-as avea nimic in comun cu aceasta „stiinta” inexacta, desi n-am, dar pentru ca din cite am aflat si eu de pe la credinciosi, cind vorbim de religie, vorbim de har, nu de logica. Si din cite stiu, dar nu de la religiosi, harul nu se poate preda in scoli sau in altundevauri de invatamint. Harul, zic unii, pogorind din inaltu’, te paleste in moalele capului si aia e. Asta daca te nimereste, ca pe mine se pare ca m-a omis sau poate fugeam in momentul respectiv si n-a reusit sa ma ajunga. Lasind insa gluma, ca asta-i treaba serioasa, rezulta ca daca nu-l ai pe haru, ‘geaba ore de religie.
Pe de alta parte, intelesesem, si tot de la credinciosi, ca aceasta credinta-ntr-o divinitate este o chestiune de intimitate. Pai si atunci care-i rostul religiei in scoli? Sa ti-o introduca-n intimitate? Cum? Ca daca-i divinitate se introduce singura, ca doar asta-i rostul Duhului Sfint, penetrarea. Iar cine nu crede poate s-o-ntrebe pe Maria. Si atunci, orele de religie, nu pot fi oare interpretate ca o violare a intimitatii individuale? Eu as zice ca DA.
Dar hai sa spunem ca ne-am obisnuit cu astfel de violuri si ca „violare, umanum est”, cu toate astea, ar mai fi ceva. Ceva care tine de libertatea fiecaruia de a-si alege credinta cu care rezoneaza el ca individ. Si atunci, impunindu-i sa frecventeze orele unei anumite religii si s-o invete, ca asta vrea programa, nu se cheama oare ca-i incalci dreptul de-a alege in mod liber si neinfluentat? Cum i-ati spune oare actiunii prin care profiti de un minor, care nu e inca dotat cu discernamintul necesar pentru a putea lua o decizie? Nu se numeste oare indoctrinare fortata? Ca tu ca parinte alegi sa faci acest lucru, mi se pare abuziv, dar ca scoala o face, mi se pare de domeniul penalului.
Menirea scolii e sa-i pregateasca pe prichindei pentru viitor. Ori religia, daca e sa privim in trecut, are un viitor relativ limitat. Zamolxis s-a topit. Jupiter, Zeus si toata liota lor de zeitati, au disparut ca prin minune si nimeni nu-i mai pomeneste decit in metafore. Amon Ra si Quetzalcoatl, pe care nici nu pot sa-l pronunt s-au dus dracu. Unde-or fi disparut neica? Ca pe vremea lor, daca ai fi pomenit de Dumnezeu si Allah, te spintecau si-ti dadeau foc. Pai si de ce nu s-ar repeta istoria, ca doar e ciclica. Ce viitor au monoteismele actuale si cine poate sa le prevada viitorul?
Hai ca va scot tot eu din incurcatura, NIMENI. Sau poate aia erau inghesuiti la minte si n-aveau cum sa inteleaga divinitatea. Noroc ca de vreo 2-3 milenii ne-am desteptat si am aflat cu siguranta cum am aparut noi acum vreo 4.5 milioane de ani, cum a aparut soarele acum vreo citeva miliarde de ani, cum s-a format universul acum mii de miliarde de ani si cine a dat porunca initiala. Nu stiu voi, dar eu deja ma simt atit de atotstiutor ca-mi vine sa ma pup. Bine ca n-ajung.
Dar revenind, am auzit si voci, scrise, care afirmau ca e de datoria parintilor sa le formeze caracterul si ca progenitura invata din ce vede in casa. Bun, pina aici mi se pare o afirmatie rezonabila, desi am constatat pe propria-mi piele ca anturajul are o influenta mult mai pregnanta. Dar in fine, nu inteleg de ce trebuie sa vada fi-meu ca ma rog la masa, ca ma tirasc in genunchi si ma dau cu capul de podea, ca pup picturi si cruci, ca duminica-i musai biserica. De ce? Asa se cade? Ai las-o-n buze de cadelnita! Dar daca m-ar vedea ca fac toate cele insiruite si intre ele mi-as bate nevasta, m-as inbata ca porcu, as fuma pe toate gaurile, as trage pe nas, mi-as baga in vena si cite altele, s-ar cheama ca i-am dat un exemplu de urmat? Ca daca stam sa observam, chiar si cu ochiul liber, mafiotii sunt cam cei mai credinciosi, desi ucid la foc automat si tot la foc automat fac toate nenorocirile imaginabile. Asta ca sa nu mai amintesc sacrifiiciile religioase, Inchizitia, teutonii, jihadistii si alti bravi religiosi de…neurmat. La popii pedofili, care cica-l slujesc pe barosan, nu ma mai refer ca m-apuca amocu.
Si-n concluzie intreb, „de ce vrem ca programa sa includa religie?” Stiu, multi afirma ca religia te indeamna la bine. Pai si eu, nefiind religios, imi indemn copilul la rau? Nu, doamnelor si domnilor credinciosi. Copilul meu nu bea, nu fumeaza, nu e tatuat, nu-si baga cirlige-n nas si-n urechi, nu umbla cu droguri, nici cu arme, nu jefuieste, nu violeaza, nu da in cap si culmea, nu e religios. Nu e religios pentru ca asta a ales el, nu pentru ca l-as fi indoctrinat eu. Nu l-am oprit niciodata sa mearga la biserici, ba mai mult, l-am dat sa urmeze o scoala catolica, care prin definitie te timpeste cu religia. E uite ca pe el n-a reusit si nu e vreun nenorocit. Ba as spune ca are mai mult bun simt decit multi credinciosi de virsta lui. Si atunci care-i rolul religiei in scoli? Ca din punctul meu de vedere, religia nu e acceleratie si nici macar frina, ci marsarierul civilizatiei.
Stiu, unii vor spune: „si care-i problema ta ca sunt eu credincios?” Pai n-am nicio problema cu credinciosii, treaba lor, n-au de cit sa se roage 24/7 si sa pupe tate pirogravurile lumii, dar am cu credinciosii care incearca sa contorsioneze minti nevinovate de copii. Cu aia am ce am, lovi-i-ar soarta lu’ Brincoveanu!
am scris si eu ceva pe tema asta:
http://www.wordwasfirst.com/2014/09/22/fie-ca-forta-sa-fie-cu-tine/
sprijinirea bisericii, cu atata ardoare in romania, are iz politic. in fine, s-a hotarat deja ca orele de religie sa fie scoase din programa si inlocuite cu niste ore de educatie civica. de aici, discutia continua intr-un ton foarte apropiat, pentru ca sistemul romanesc de invatamant este bazat pe niste principii deloc folositoare copiilor. asa ca, parintii s-au luptat sa faca dreptate in cazul orelor de religie, iar copiii s-au trezit cu inca o materie inutil prezenta in programul lor. nu subiectul cursului ar fi problema, ci oamenii care il predau. ajung din nou la cei care stabilesc programa scolara si la politica.
ApreciazăApreciază
Am comentat la tine, asa ca nu mai reiau, dar eu consider ca orice lucru absolut este nociv, tocmai pentru ca-ti ofera o singura varianta. Ori daca varianta respectiva reprezinta „adevarul” restul este considerat, in mod firesc, erezie. Asa ca pericolul urii deriva din insasi caracterul absolut al oricarei religii.
In legatura cu politica, populismul, cu orice pret, este o caracteristica de baza in special in timpul alegerilor. Atunci se comit cele mai multe erori si orori, de dragul votului.
ApreciazăApreciază
Acu’ ceva vreme am scris şi eu pe acest subiect, sub titlul „Credinţa nu se învaţă”, o ai ori ba, crezi sau nu crezi. Aşadar, un argument poate cam radical în ochii unora, este că verbele tradiţionale pentru şcoală sunt: a învăţa, a cunoaşte sau a şti, nicidecum a crede. Desigur, oricine poate obseva că nu se poate pune semnul egal între religie şi credinţă, nu-s totuna. Tocmai de aia nu prea văd locul „materiei de studiu” denumită religie în şcoli, întrucât religia prin slujitorii bisericii pune verbul a crede deasupra verbului a cerceta, iar asta este evident în contradicţie cu însăşi noţiunea de şcoală. Alta ar fi situaţia dacă am discuta despre istoria religiilor, însă disciplina asta de bunăseamnă nu o poţi include în programa claselor primare şi nici măcar gimnaziale. Pentru aceia care simt „chemare” există şcoli cu profil teologic, la fel cum există pentru cei atraşi de artă, ştiinţe exacte ori umaniste etc.
Despre cealaltă chestiune în discuţie, mersul de-a-ndăratelea, sunt întru totul de acord. De fapt, „marea invenţie” şi arătat utilitatea o singură dată în istorie, atunci când teama de pedeapsa zeilor (odată ce au fost inventaţi de un deştept) a scos omenirea din barbarie. Imediat însă au apărut alţi deştepţi (aş zice precusorii politicienilor) care au văzut în religie o modalitate eficientă de control şi stăpânire. Ce a urmat, se cunoaşte, întunecatul Ev Mediu, cruciuadele şi inchiziţia. N-are sens să dezvoltăm subiectul şi pentru epoca modernă, cam tot aia a rămas, o unealtă încă eficace întru manipulare şi evident dominare, fie şi numai prin celebrul „divide et impera” că doar d-aia sunt atât de mulţi „dumnezei” (desigur doar pe aceia care mai pun botu’, încă o mulţime numeroasă.
ApreciazăApreciază
„pun botu'” si le halesc cu craci cu tot 😆
ApreciazăApreciază
Va rog nu va luati de Evul Mediu. Este si aia o perioada istorica demna de respect chiar daca multa lume era analfabeta si nu se inventasera inca antibioticele nici becul electric sau Iphoanele plus se aplicau pedepse destul de barbare pt diversi criminali juridici fara a le respecta chiar toate drepturile omului, si nici sist de justitie nu era optim, si asta nu numai in UE dar si in alte
locuri. Totusi macar se puneau bazele unor jandarmerii care sa apere calatorii de diversi haiduci plus se puneau bazele dezvoltarii clasei de mijloc consumatoare si contribuabile la un fond de pensii si ajutoare sociale, adica se construia un pic si socialismul cat de cat.
ApreciazăApreciază
Cutremur in Vrancea. Sper ca toata lumea e OK in Romania
ApreciazăApreciază
As fi de acord cu predarea religiei in scoala daca materia ar include date despre si din toate religiile existente si inexistente. Sa fie ora de informare, nu de indoctrinare. Si eu optez pentru libertate in formarea copiilor si pentru indrumare in momente in care sunt nevoiti sa faca alegeri si nu se pot hotari, in momente in care vadit au nevoie de ajutor.
ApreciazăApreciază
Agapi, tu?
M-ai surprins in mod placut cu acest comentariu si consider ca ai perfecta dreptate. Singurul amendament ar fi acela ca as introduce aceasta „materie” la liceu, nu in clasele elementare. As lasa copiii sa se bucure de copilarie
ApreciazăApreciază
Nu imi pare nepotrivita varsta copilariei pentru informare de orice fel, despre religie sau educatie sexuala care e inca un subiect tabu in multe tari. Pe de alta parte, imi dau seama foarte bine ca e greu pentru un profesor care are deja formata o convingere-credinta, sa pastreze distante egale fata de celelalte religii ca sa le poata prezenta obiectiv. Religia fanatizeaza. Un om nu poate fi practicant a doua religii in acelasi timp, cel mult o religie va ajunge sa ii stapaneasca viata si gandurile in amanunt, intr-un final si dupa multe cautari – in caz ca il intereseaza si il atrage subiectul. Cred ca statutul asta de exclusivitate pe care il dobandeste religia in viata unui om, face ca predatul ei sa nu fie un fapt simplu si usor de scos la capete. Toate materiile trec prin filtrul profesorului, ce sa mai spunem de religie… Pentru mine, religia nu are prea multe chestiuni urate in continutul ei. Religia inseamna intai sacrificiu al propriei persoane din dragoste pentru Un Crez. Agresivitatea religiosilor adesea e nelalocul ei si chiar nu isi are rostul. Personal, fanatizarea prin metoda lui „asa vreau EU”, imi displace profund.
ApreciazăApreciază
Lora,
Suntem pe aceeasi unda … de soc 😉
ApreciazăApreciază
eu nu văd nicăieri în toată povestea asta… liberul arbitru.
ApreciazăApreciază
psi
aici vorbeam de libertati, nu de arbitraje 😉
ApreciazăApreciază
şi eu vorbeam de liberul abritru, acela care dă dreptul fiecăruia de a alege…
ApreciazăApreciază
Libertatea nu e un drept, e o stare fireasca de fapt care, din pacate, este gresit inteleasa de unii. Si la acest punct, as dori sa-mi etalez profunzimea gindirii 😆 Unii au impresia ca libertatea le permite suprimarea libertatii altora. Asta, da, postulat!!!
Cite-o data ma mir de mine! 😆 😆 😆
ApreciazăApreciază
În articolul tău, Papa, n-ai spus nimic din ce n-aş fi spus şi eu. So, sunt întru totul de acord. Nimic de comentat. 🙂
ApreciazăApreciază
wwf
Se pare ca n-ai exagerat cind ai spus ca rezonam 😉
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Pai da, Papa, mi-e foarte usor si comod sa o fac pe-a superioara pentru ca sunt deplin convinsa de insasi superioritatea crestinismului. Crestinii sunt oameni admirabili, recunoaste, nu exista credinta mai dulce si mai blanda 😉
ApreciazăApreciază
Lora,
Ma speriasem. Bine ca l-ai pus pe hepaticul ala galbejit sa-mi faca cu ochiul 😆
ApreciazăApreciază
Hepaticul iti face cu ochiul plin de subinteles, ceva de felul: „stii tu despre ce e vorba, nu ai nevoie de multe explicatii, intelegi tu”.
ApreciazăApreciază
Lora, crede-ma, cunosc semnificatia facutului cu ochiul 😆
ApreciazăApreciază
Papa, nu te mai oțărî de pomană – programa e elaborată în așa fel încât de pe băncile școlii să iasă agramați pe bandă rulantă, numai buni de strunit.
ApreciazăApreciază
Bursucelus,
Stiu ca ai dreptate, dar care ar fi alternativa? Tacerea? Crezi tu ca-i de preferat?
ApreciazăApreciază
Ei, în niciun caz nu e de preferat musai tăcerea. La drept vorbind, fiecare are dreptul la opinie, chiar dacă enunțarea ei nu schimbă cu nimic starea de fapt.
ApreciazăApreciază
Depinde de citi o enunta, ca daca o enunt eu si inca vreo suta, va muri nenascuta si fara luminare. 😉 Dar daca si parintii puradeilor ar face front comun, atunci ai sa vezi ca starea de fapt poate lua o intorsatura spre firesc si normalitate.
ApreciazăApreciază
sunt de-acord cu tine, însa n-am timp sa „elaborez”, asa ca iata o melodie celebra: 🙂
„What if God was one of us?
Just a slob like one of us
Just a stranger on the bus
Trying to make his way home…”
ApreciazăApreciază
Pai oarecum cred ca si matematica e indoctrinare, nu numai religia. Adica totusi chiar e nevoie sa invatam atatea formule si sa stim de regula de 3 simpla ? Glumesc ! Pe mine nu m-a lasat tata sa merg la ora de religie la scoala si de aia am ramas asa curios re oare ce se preda la acea materie ? Nu ca as fi fost deosebit de silitor sau interesat sa stiu asa chiar pe de rost cele 10 porunci sau cronologiile alea dinastice din vechiul Testament, de gen si Raul a fost fiul lui Melchior plus Saul a fost fiul lui Raul, etc…pe bune pe mine capitolul ala m-a dat gata si dupa aia mi-a pierit si interesul de a citi si alte capitole din Biblie…ca totusi Geneza incepuse frumos, mi se parea ca semana putin cu Cartea Junglei plus desigur si povestea cu bebelusul Iisus a fost draguta, tot asa un pic gen Disney, desi marturisesc ca nu am citit toate variantele de la diferiti apostoli. Insa de ex in multe tari din Scandinavia religia e obligatorie in scolile publice insa se cheama asa ceva gen Etica si spiritualitate plus se prezinta mai multe perspective religioase, nu neaparat crestina. Insa am rasfoit un manual si nu mi s-a parut nici ala asa deosebit de palpitant, tot o chestie de toceala desi se preteaza la dezbateri, insa mi s-a parut ca totusi cam tot cele 10 porunci sunt la baza plus cateva elemente din declaratia drepturilor
omului (pe care nici alea nu le stiu chiar pe toate), oricum le-ai prezenta.
ApreciazăApreciază
Cat despre matanii si alte ritualuri…zau cred fac bine la sanatate, chiar si posturile cred. Plus orice ritualuri au si efect de diminuare de anxietate. Chiar recent am citit despre dieta 5 + 2, in care 5 zile mananci ce vrei dar 2 zile tii post. Plus nu mai zic cat de studiate au fost efectele metabolice ale curei (de primavara-vara cred, desi nu sunt sigur) de tip Ramadan in diverse reviste de specialitate.
ApreciazăApreciază
Plus spovedania…ce psihoterapie…
ApreciazăApreciază
Matematica iti ofera un viitor, religia te minte cu trecutul. Cu matematica iti vei putea cistiga existenta, chiar daca nu vei fi profesor. Cu religia, daca nu vei fi vreun popa, poti muri linistit de foame si nevoi. Si nu in ultimul rind, matematica te pregateste pentru viata, religia te pregateste pentru moarte 😉
ApreciazăApreciază
Copilul meu nu bea, nu fumeaza, nu e tatuat, nu-si baga cirlige-n nas si-n urechi, nu umbla cu droguri, nici cu arme, nu jefuieste, nu violeaza, nu da in cap si culmea, nu e religios
Bancul cu Cei Trei Candidaţi spunea că toate cele de mai sus nu sunt neapărat calităţi.
ApreciazăApreciază