Nu, nu sunt chiar indragostit, dar sunt oricum pe aproape. Cu marea, am o relatie mai veche, iar afrodisiacele-i ascunse-n ape, mi-au ravasit intotdeauna simturile. Ce poate fi mai romantic pe lume, decit un dinner tirziu la malul marii? Sa-ti inciti si sa-ti exciti gustativul cu fructe de mare, in sclipirea jucausa a sampaniei si-n soaptele sipotite de valuri, nisipului incins?
E adevarat ca sunt cam departe de mare si de farmecul ei, atunci cind vrea ea sa fie fermecatoare, dar asta nu ma opreste sa-i degust produsele. Asa ca ieri, dupa cum va spuneam, mi-am propus un sea food dinner. Dar pentru asta, a trebuit mai intii sa dau fuga, sa cumpar citiva jumbo shrimps, un pui de octopus si vreo doua kg de scoici.
Intrucit imi doream o varietate de gusturi, in gura, am hotarit o supa de shrips cu curry, un stew pugliese, (polipo in umido) si evident, mussels in sos rosu. Dar inaite de-a ma apuca de treaba, mi-am pregatit un gin-tonic pentru a-mi premia intiativa.
Supa e extrem de usor de facut. Chicken broth, smintina, un galbenus, usturoi, curry powder, sare, putin cayenne powder si evident shrimps, pe care-i adaugati cu trei minute inainte s-o luati de pe foc. Cind vine vorba de caracatita, trebuie spalata pina o iau toti dracii. Se indeparteaza o chestie neagra din mijloc, intre tentacule. Se taie in cuburi de vreo 2cmm. Se caleste o ceapa mica, taiata marunt, vreo trei catei de usturoi si citeva bucatele de ardei iute, toate in ulei de masline. Se adauga si vreo doua-trei fileuri de anchois. Apoi se adauga vreo patru rosii decojite si taiate marunt, impreuna cu bucatile de caracatita si vreo 250ml vin alb. Se lasa sa fiarba inabusit pret de vreo ora, dupa care se adauga o mina de patrunjel tocat, se mai lasa sa fiarba vreo 15 min si…aia e.
La scoici e mai complicat. Nu gatitul, cit pregatirea. Scoicile trebuiesc curatate bine, prin mai multe ape. Reci. Sosul se face din ulei de masline in care caliti urturoiul. Adaugati apoi rosii, vin alb, patrunjel, sare, piper. Bine e sa faceti sosul in avans si sa indepartati toate scoicile deschise sau cele care nu se inchid cind le atingeti. Cind sosul e gata, adaugati scoicile si acoperiti. Dupa aproximativ 10-15min, cind toate sunt deschise, le puteti servi. Pe cele care nu s-au deschis, aruncati-le.
Si pentru ca tot o dadusem pe fructe, m-am gindit ca la desert sa servesc o salata, la care, cine doreste, poate adauga citva stropi de kahlua.
Dupa un astfel de menu, cum sa nu te declari satisfacut? Ba chiar, aproape fericit.
Au mai scris posturi cu acelasi titlu:
psipsina: http://pisica07.wordpress.com/2011/06/27/aproape/
blueriver: http://carmensima.ro/2011/06/27/aproape/
scorpio72: http://scorpio72.wordpress.com/2011/06/27/provocare-aproape/
griska: http://griska.wordpress.com/2011/06/27/aproape/
ApreciazăApreciază
te-ai grăbit cu provocarea! 😆
dacă ne chemi la masă, io trec direct la salata de fructe…
ApreciazăApreciază
papa
bai, am citit un post misto. si culmea, era al tau! sau la tine pe blog. prima propozitie m-a lamurit ca-i pentru provocare. in fine… aproape. 😆
ApreciazăApreciază
papa
Asa pe uscat, nimic de pileala ?
ApreciazăApreciază
psi
M-am grabit din cauza de graba 😆 Am fost plecat si nu stiam la ce ora ma voi ritornera, asa ca i-am dat drumul 😉
Nu sti ce pierzi 😉
ApreciazăApreciază
anowen
Bey, adica ce e „culmea”, in toata treaba asta? 😆
ApreciazăApreciază
Traiane
Nu conasule, am avut un Brut spumant de la Espagna 😉
ApreciazăApreciază
Imi doresc sa fiu aproape de tine, doar sa ma rasfat si eu cu bunatatile alea 😉
ApreciazăApreciază
[…] începutul acestei luni, la sugestia lui papa. texte pe aceeaşi temă- aproape- găsiţi şi la : papa, Lasă un comentariu LikeBe the first to like this […]
ApreciazăApreciază
http://carmensima.ro/2011/06/27/aproape/
ApreciazăApreciază
Eu as fi fost direct fericita…mmmm :))
O zi minunata papa.
http://scorpio72.wordpress.com/2011/06/27/provocare-aproape/
ApreciazăApreciază
[…] https://v2valmont.wordpress.com/2011/06/26/aproape/ […]
ApreciazăApreciază
[…] tema aproape au mai scris, într-un fel sau altul: psipsina, papagigli, BlueRiver, […]
ApreciazăApreciază
niaţa evribodi!
papa chiar ştiu ce pierd. doar că eu nu-s deloc pasionată de mâncare, în ciuda faptului că îmi place să amestec mirodenii prin oale. de fapt mai mult îmi place partea cu amestecatul decât cea cu mâncatul. 😉
ApreciazăApreciază
Bonjour popeur! 😉
ApreciazăApreciază
BR
Aha, doar rasfatul bucatelor te atrage! 😆
ApreciazăApreciază
scorpiuto
Ei, si eu am fost, dar trebuia sa inchei cu un „aproape” 😉
ApreciazăApreciază
pisoi
Banuiam, dar trebuia sa spun intr-un fel cit de bine mi-au reusit sosurile 😉
ApreciazăApreciază
[…] tema aproape au mai scris, într-un fel sau altul: psipsina, papagigli, BlueRiver, scorpio72, Cita, […]
ApreciazăApreciază
papa, eşti un bănuitor! 😆
adevărul este că îmi plac postările tale gastronomice, tu eşti un gurmand şi se vede asta, iar eu stau pe pervazu-ţi şi zâmbesc pisiceşte.
azi am însă o nedumerire deloc felină: tu şi anowen sunteţi cumva siamezi? mă întreb pentru că am constatat amuzată că tăcerea-ţi se suprapune contagios peste absenţa turbanului negru din peisaj. şi da, recunosc, mie îmi lipseşte… 😉
ApreciazăApreciază
psi
ma ascund printre picaturile de ploaie.
ApreciazăApreciază
Da, da, bucatele facute de tine, de voi… ca altfel le-as gasi si la restaurant si mi-ar fi mult mai aproape, dar nu sunt facute cu suflet 🙂
Observi ce smechera sunt 😉
ApreciazăApreciază
ahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam, deci eşti, turbanule! şi io care suspinam de dor! 😳
plouă la tine sau doar te faci că plouă?
ApreciazăApreciază
[…] tema, doar melodia asta mi-a venit in minte Pe aceeasi tema, au fost aproape de mine: psipsina, papagigli, cita, vero, scorpio, […]
ApreciazăApreciază
psi
Inca n-am ajuns sa ne suprapunem 😆
ApreciazăApreciază
BR
M-am cam prinzzz! 😀
ApreciazăApreciază
papi mou, am zis că vă suspectez c-aţi fi siamezi şi doar tăcerile vi s-ar fi suprapus. doamne fereşte de alte suprapuneri! 😆
ApreciazăApreciază
psi
😆 ma glumeam si eu, ca cica e important cum incepi saptamina 😉
ApreciazăApreciază
draghe, ştiu că glumeai. 😉 o fi important cum începi, da la noi e un frig şi-un vânt… 😦 halal zi de luni! cică urmează şi nişte furtuni.
ApreciazăApreciază
psi
Ehe, noua ne-au promis guvernantii o saptamina de vis. E drept ca miine va ploua, dar asta numai din dorinta de-a uda gradinile si-a economisi apa potabila 😆
ApreciazăApreciază
Papaaaaa…mi-e foameeeeeee…:))
ApreciazăApreciază
scorpiuto
Bine, schimb postul 😆
ApreciazăApreciază
scorpio
pina sa ajung acasa si sa-ti pot comenta, am sa spun aici ca in privinta reinventarii, iti dau dreptate. Aproape toti incercam, mai devreme sau mai tirziu, s-o facem, dar nu tuturor le reuseste.
ApreciazăApreciază
[…] începutul acestei luni, la sugestia lui papa. texte pe aceeaşi temă- aproape- găsiţi şi la : papa, grişka, scorpio, blueriver, cita, […]
ApreciazăApreciază