Compania nu era sindicalizata. Si la drept vorbind, patronul era cam unghie-n git. Jidanel, de! Oricum, eu faceam parte din management, unde salarizarea se apropia intrucitva de media pe industrie. Dar chiar daca n-as fi fost, nu m-ar fi batut gindul sa telefonez IBEW-ului dupa ajutor. E ca si cum ai cere unei capuse sa-ti doneze singe. In fine, tipologia celor care contacteaza aceste mafii legalizate, este cit se poate de simpla. In general persoane cu liceul terminat si poate si o postliceala, fara familie de intretinut, fara obligatii, fara note de plata, puturosi, din parinti welfare-isti si pe care-i doare-n coltul mesei daca miine vor mai avea sau nu, un serviciu. Dar ce mai tura-vura, citiva technicieni telefoneaza „fratiei” si prin binecunoscute tertipuri comuniste si la adapostul legii, sindicatul respectiv reuseste sa-i prosteasca pe vietnamezii care lucrau in companie. Si uite cum, ajung eu sa particip la sedinte, alaturi de mafioti internationali, pentru a negocia beneficiile lucratorilor. Meeting-urile in sine sunt un fel de da-mi-o mie, na-ti-o tie. Mi s-a parut o parodie rasuflata pe care toti trebuia s-o jucam cu devotament. Ma rog, dupa citeva zile de tergiversari, cind deja nu mai stiam de unde s-o apucam si cind ramasesem doar noi la masa, leadership-ul si mafiotii, fara reprezentanti ai muncitorimii, se aude tare si clar „Hai Martin (numele patronului), mai da-mi 25 de centi sa le pot inchide gura, ca si-asa am pierdut o gramada de timp pentru cit cistig ne iese noua ” Va spun drept ca la asta nu ma asteptam, desi stiam ca toti o gindesc. Adica nu era vorba de valoarea muncii, ci de inchisul gurii. Nu era vorba de apararea unei cauze, ci de imbrobodirea unor amariti. Nu era vorba de cistigul muncitorilor, ci de-al mafiotilor. Nu era vorba de etica, ci de hotie. Bineinteles ca tirziu, mult prea tirziu, si-au dat seama si vietnamezii ca degeaba astepti transfuzii de la capuse, chiar daca-s doldora de singe.
Căpuşa nu donează, suge
ianuarie 23, 2009 de papagigli
Au venit si pe la mine, tot acesti sugaci nesatuli. N-au niciun interes pentru omul pe care l-ar reprezenta, vor doar partea lor, procentajul lor, „taxa de protectie”. La intalnire, baiat fin fiind, le-am dat sa aleaga: ori pleaca tiptil, tiptil ori chem muncitorii, muncitori care ar fi fost platiti cu aproape 40% mai putin, in medie, daca ar fi apartinut sindicatului propus de ei. N-ar mai fi iesit vii si nevatamati de acolo oamenii in costume scumpe, va asigur. Ne mai vedem din cand in cand, pe la conferintele industriei noastre, de fiecare data au grija sa ma salute respectuos.
ApreciazăApreciază
GA
Ii urasc cu pasiune. Cam ca pe democrati 😀
ApreciazăApreciază
@ v2v
Cam ca pe avocati 🙂 Pe aia am io boala mare, mare de tot! NU exista profesie care sa atraga mai multe scursuri decat avocatura. Nu aici, cel putin.
ApreciazăApreciază
v2v – ti-ai uitat paharul cu martini pe masă:
ApreciazăApreciază
am
nu prea inteleg cum e treaba cu sindicatele astea. Deci sindicalistii au venit la tine, care esti patron, in loc sa mearga la muncitori sa se inscrie? Si ti-au zis ca daca ii „lasi”sa se inscrie, vei plati muncitorilor cu 40% mai putin?
Iar tu n-ai vrut sa le platesti mai putin?
pai asta e un soi de sindicalism pe invers.
Stiam ca sindicatele ii storc pe patroni, nu pe muncitori. Poti detalia un pic?
ApreciazăApreciază
@ boro
Lucrurile au evoluat, nu mai sunt anii ’50 🙂 Lucrez in constructii si-ti dai seama ca nu construim nimic la birouri, ca oamenii merg direct la punctele de lucru. N-ar fi practic ca sa mearga scursurile pe la fiecare job-site, sa-i intrebe pe muncitori pentru cine lucreaza, daca ar vrea sa intre in sindicat etc asa ca vin la managament direct cu „beneficiile” pentru patronaj in cazul colaborarii. Le e mult mai usor. In timpul intalnirii am scos payroll-ul de saptamana precedenta, fiecare dintre angajati castigand in medie aproape 40% mai mult decat daca i-as fi platit pe ora, ca membri de sindicat, la prevailing wage-ul de atunci. Asa ca, scursaturile au plecat cu coada intre picioare, nici noi (patronajul, management-ul ) nici muncitorii n-am fi realizat vreun beneficiu prin trecerea la sindicat.
Cred intr-un sistem meritoriu si performant de plata asa ca platesc oamenii pe unitate de masura. Cu cat faci mai mult cu atat castigi mai mult. Interesul meu este ca muncitorul sa castige cat mai mult si nu cat mai putin, pe motive lesne de inteles iar datoria mea este sa-i creez toate conditiile pentru a face cat mai multi bani. Pentru ca asa fac si io bani. Cu cat fac ei mai multi bani cu atat mai bogat devin. Daca doresti si mai multe detalii ti le pot da fara nicio problema.
Am si io o rugaminte la tine, poti sa mi te adresezi cu GA?
ApreciazăApreciază
ga
desigur, nici o problema
repet, nu prea am idee ce e sindicalismul american. De la hoffa, n-am prea dat atentie fenomenului.
sa inteleg ca apartenenta la un sindicat tine de felul in care un lucrator e platit? $/ora vs. $/lucrare?
E logic ce-mi spui pana apare ideea asta. Adica, de ce n-ar fi interesat un lucrator sa-l platesti cu 300 de dolari/lucrare in loc de 200/lucrare, in conditiile in care prin faptul ca intra in sindicat, castiga 100 de dolari in plus/lucrare, pentru ca sindicatul pune presiune pe tine.
Nu mai vorbesc de celelalte chestii, gen concediu de n+1 zile, asigurare, 401k, participare la profit, etc.
ApreciazăApreciază
Andi
Interesanta bautura, chiar si fara maslina 😉
ApreciazăApreciază
cristiana
Am aflat cu intirziere ca acum fo doua zile a fost ziua ta. La multi ani pandurito! 😀
ApreciazăApreciază
@ boro
N-ai inteles. Daca la mine face $ 300 pe lucrare, lucrand in sindicat ar face 300 : 140% (ti-am zis ca-i platesc cu aproape 40% mai mult decat ar fi luat in sindicat) adica $ 215, bani care includ toate beneficiile. De ce ar face asta?
ApreciazăApreciază
ga
nu inteleg, pentru ca nu mi-ai raspuns:
„sa inteleg ca apartenenta la un sindicat tine de felul in care un lucrator e platit? $/ora vs. $/lucrare?”
adica daca sint platit pentru lucrare, prin inscriere in sindicat trec automat la plata pe ora?
am auzit chiar in una din discutiile lui obama, ca pentru aceeasi munca, un lucrator sindicalist e platit in medie cu 20% mai mult decat unul nesindicalist.
ApreciazăApreciază
eu inteleg asa:
daca tu ma platesti cu 300/lucrare, eu nu sint multumit. O fi bine 300 pentru un mexican, dar eu am morghigi, masina noua, nevasta, trei copii, amanta si catzel.
Vreau 1000. Cand imi dai 1000, vreau 2000, ca asa e natura umana.
Si pentru asta, ma inscriu in sindicat, le platesc „cotizatia” si nu obtin 1000, dar obtin 500 si o luna de concediu platit.
Daca nu esti de acord, o pun cu tovarasii mei de-o greva, o sa pierd eu, dar si tu. Mai ales tu. Tu nu poti sa ma dai afara, ca iti tai craca de sub picioare.
Eu asa vad problema cu sindicatul.
ApreciazăApreciază
Ca sa fiu si mai clar….
Sindicatul are prestabilit cat plateste pe ora, cu beneficiile incluse, bazat pe vechime in meserie si nu pe performanta.
Ei stabilesc un numar de ore in care muncitorul trebuie sa termine lucrarea, deci efectiv lucrarea costa numarul de ore stabilit inmultit cu salariul pe ora. Acest numar, hai sa-i spunem $ 100.00 pentru lucrare, este platit la mine cu $ 140.00.
Ideea este ca eu am costul fortei de munca fix pe lucrare. Cum fiecare om este interesat sa termine lucrarea cat mai repede si nu sa traga de timp (altfel cum si-ar lua banii?) nu am nevoie de o mie de supervizori ca sa-i impinga pe oameni de la spate sa termine. Si de o mie de scuze, ba de la supervizori, ba de la oameni de ce nu e gata. Recordul de jobistes unde am lucrat in acelasi timp intr-o zi a fost de 110. Si vorbesc de 110 faze de case noi, nu 110 case noi. Iti inchipui ce Babilon ar fi daca n-as avea costul fortei de munca fix?
ApreciazăApreciază
@ boro
Sunt firme care sunt deja in sindicat. NU incepe sindicatul cu mine si nici nu se termina cu mine. Tu-ti dai seama ca ar da faliment toate aceste firme daca s-ar ridica arbitrar pretul fortei de munca? Cum ar onora contractele care le au cu developers?
Pur si simplu platesc mai bine ca ei, atata tot. Indiferent cum ai vrea s-o imparti. De ce platesc mai bine? Iti spun, daca vrei 😉
ApreciazăApreciază
acum e clar. Daca imi spui si de ce-i platesti mai bine, va fi si mai clar.
Dar asta e cazul tau, punctual. Daca zici ca sint firme ai caror muncitori sint in sindicat si sint platiti cu 100, inseamna ca au fost platiti mai prost inainte de a intra in union. Ca doar nu e nimeni nebun sa accepte sa castige mai putin, doar ca sa apartina de o organizatie.
Corect?
ApreciazăApreciază
foaie verde cu masline, salutari si de la mine! 😀
postul asta imi aduce aminte de o intamplare petrecuta acu’ cativa ani. eram mai tanar si aveam nevoie de sprijin in compania (bugetara) in care lucram. asa ca am luat legatura cu unul din sindicatele care fiintau pe platforma respectiva. era unul pe care-l cam ocoleau toti. poate ca era prea recent infiinta sau poate ca nu avea aceleasi relatii in conducere. surprinzator, m-au ajutat. si nu putin. totul a fost ok din punctul meu de vedere, pana cand au venit sa-mi ceara sa ma bag in activitatea lor sindicala. acilea s-a rupt filmu’. am zis ca nu pot. personal, nici nu-mi place. si de atunci s-au racit relatiile. am ramas cu impresia ca sindicatele astea mai mult de folosesc de oamenii pe care ii reprezinta, decat sa puna osul pentru ei.
ApreciazăApreciază
@ boro
Un risc calculat. Platind mult mai bine decat competitia, in timp, am atras mana de lucru cea mai experimentata si talentata din zona. Avand forta de lucru si oleaca de creier, am acaparat market share, ajungand pana la 9% din casele noi construite in Sudul Californiei, peste 10,000 de case pe an. Cand Lennar Homes, de exemplu, o firma publica, care trebuie sa raporteze rezultatele financiare trimestrial vrea sa termine de construit sa spunem 700 de case trimestrul asta, putine firme sunt in stare sa le termine lucrul in timp. Gandeste ca din cauza unei firme ca a mea nu ar inchide si da in primire clientilor doar 30 de case, la o medie de vanzare de $ 750,000 pe casa, ar pierde aproape 23 de milioane de dolari in earnings pe trimestrul respectiv! Asa ca am dezvoltat o reputatie de firma organizata, disciplinata si performanta, ajungand sa fiu optiunea numarul 1 pentru 9 din 11 cele mai mari firme de construit case in serie. Normal, si pretul meu a fost putin mai mare decat al competitiei. Pur si simplu ofeream un serviciu mai bun. Am inceput cu faianta la countertops si showers, apoi cu granite countertops apoi cu flooring, dezvoltandu-ma in timp. Am ajuns pana a face parteneriate cu unele dintre aceste firme care construiesc case sub forma de design centers.
In industria mea se spune ca pentru fiecare 4 crews formate dintr-un muncitor si ajutor trebuie un supervisor. Bani cheltuiti aiurea, dupa parerea mea. De ce sa nu platesc muncitorul mai mult? Parte din cei 40% au venit de aici si parte de la faptul ca am fost si sunt (inca) platit mai bine, iar o parte din buzunarul meu. Mi-am dat io seama ca 9% profit din $ 224 mil este cu mult mai mult decat 12-13% din $ 60 mil 😉 Numerele nu-s reale, sau sunt, n-are nicio importanta, ideea conteaza.
Sindicatele au scazut puternic in ultimii 10-15 ani. In loc sa recruteze tineri care termina liceul, sa-i invete intr-o cariera lucrativa (cred eu), sindicatele cauta oameni deja pregatiti de la firmele care nu au oamenii in sindicat. Cum banuiesti, au fost mai multi oameni din sindicat care au plecat spre firme ca a mea decat invers. Sigur, candva au fost si firme care plateau oamenii cu mai putin de 100 de dolari dar cred ca stii unde sunt ele azi si, normal, sunt firme care sunt in sindicat de foarte mult timp si care nu stiu altfel decat cum sunt 🙂
Inca o data,
ApreciazăApreciază
v2v,
aia cu ziua mea nu e adevarta. a fost o simpla” intoxicare”. 🙂 La multi ani-ul l-am pus la pastrare pentru orice eventualitate. 😉
ApreciazăApreciază
da cristiana, vezi ,nu mai poate sa-ti spuna omu` un la multi ani ca imediat e luat si intors pe toate partile 😀
ApreciazăApreciază
La multi ani, romani! Sunt pe fuga, ca ma duc sa sarbatoresc 150 de ani de la Unirea Principatelor. In Irish Pub, evident! 🙂
v2v, GA
ce spuneti voi merge prin democratiile fragile, nou constituite, cu coruptia in floare. Mi-e greu sa cred ca si in America se ajunge la asa ceva. Insa in fine, rechinii astia lovesc acolo unde simt ca e de supt, vb lui Papa. Iar la vreme de criza, ce sa faca, isi arata si ei coltii, cu atat mai mult cu cat lumea incepe sa puna botu’ la orice vrajeala.
GA
mi-ar fi placut sa lucrez intr-o firma ca a ta, in care sa fiu platit la cat produc. De-asta cred ca si schimb des joburile, pentru ca de fiecare data se termina cu aceeasi dezamagire: trebuie sa ma fac ca muncesc, atunci cand am terminat treaba inainte de dead-line.
Barem, in Sakhalin a fost cireasa de pe tort. Aveam termen de pregatire a instalatiei pt start-up in aprilie 2007. Eu prin februarie deja terminasem treaba si il mai ajutam pe colegul de la DCS ca avea mai multe pe cap decat mine. In rest trebuia sa frec menta in asa fel incat lumea sa nu-si dea seama ca eu o frec. In fine a venit si aprilie, noi eram gata, insa nu erau aia de la foraj, care asteptau o piesa de 3 luni de zile si tot nu venise. Si uite asa aprilie s-a facut septembrie, numai ca eu din iulie le-am zis PA-PA (v2v, nici-o aluzie). La sfarsitul lui 2007, teoretic contractul nostru trebuia sa se incheie, insa colegii mei si-acum sunt acolo. Management sovietic, ce sa ceri.
ApreciazăApreciază
foaie verde si-un mohor
la multi ani romanilor!
si un indemn pe placul lui v2v: „Romani, uniti-va!” 😉
ApreciazăApreciază
buna ziua, romanime,
GA
Multam de pont, cand o sa ne aprobe Sam dosarul o sa stiu pe cine sa caut!
ApreciazăApreciază
Post nou
ApreciazăApreciază